AVIZ

Von der Leyen vil have skyldige bag hospitalsangreb stillet til ansvar

Von der Leyen vil have skyldige bag hospitalsangreb stillet til ansvar

Hun undlader dog at lægge skylden hos enten Israel eller Islamisk Jihad, der begge er blevet beskyldt for at stå bag:

– Scenerne fra Al Ahli-hospitalet er rædselsvækkende og foruroligende. Der er ingen undskyldning for at angribe et hospital fyldt med civile. Alle fakta skal fremlægges, og de ansvarlige skal stilles til ansvar, siger Ursula von der Leyen.

Israel blev oprindeligt tillagt skylden for angrebet af Hamas i lyset af landets bombardementer i Gaza. Men der er ingen tegn på et luftangreb ved al-Ahli-hospitalet i Gazastriben, siger Israels militær.

Israels militær har onsdag offentliggjort en videooptagelse. Den skal bevise, at det var en raket fra Islamisk Jihad, som ved et uheld ramte sygehuset.

– Der er ingen kratre – intet, som kan antyde et luftangreb, siger det israelske militær og tilføjer, at Hamas overdriver antallet af dræbte og sårede ved hospitalseksplosionen.

På videoen ses øjensynligt brande på det sted, hvorfra raketten angiveligt blev affyret.

Det israelske forsvar påpeger også, at der ikke er sket strukturelle skader på bygninger ved sygehuset, som ikke blev udsat for en direkte træffer.

Det israelske militær siger desuden i en udtalelse til The New York Times, at hospitaler ikke er “militære mål” for Israel.

Tirsdag aften udtalte EU’s præsident, Charles Michel, sig dog på en måde, der lød, som om han tillagde Israel skylden. På spørgsmålet om, hvorvidt Israel overtrådte folkeretten ved at bombe et hospital, sagde Michel tirsdag:

– Vi fik oplysninger, mens vi holdt virtuelt møde. De ser ud til at være bekræftet. Et angreb på civil infrastruktur er ikke i overensstemmelse med international lov, siger Charles Michel.

Han anklagede også Israel for at overtræde folkeretten ved at gennemføre en blokade af Gaza, som rammer civilbefolkningen.

– En total belejring, hvor man afskærer den basale infrastruktur, adgang til vand, elektricitet og ikke tillader levering af mad, er ikke i overensstemmelse med international lov, siger Charles Michel.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, deltog også på pressemødet tirsdag aften.

Det kom efter det ekstraordinære EU-topmøde, hvor EU-landenes stats- og regeringslederne for første gang samlet diskuterede situationen i Israel.

Hun afviste dog også tirsdag at vurdere, om Israel har overtrådt folkeretten:

– Jeg er lige blevet informeret om episoden. Jeg har brug for at få det bekræftet, så jeg kan ikke kommentere på nuværende tidspunkt, sagde Ursula von der Leyen tirsdag aften.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere