AVIZ

Ursula von der Leyen: Terroren er vendt tilbage

Ursula von der Leyen: Terroren er vendt tilbage

Onsdag tog hun fat på en svær debat, som formentlig vil præge de kommende uger, efter Hamas’ angreb på Israel, der har udløst et modsvar fra Israel i Gaza.

I en debat i EU-Parlamentet om situationen i Israel og Gaza siger Ursula von der Leyen onsdag morgen:

– Tillad mig at udtrykke min medfølelse med ofrenes familier for terrorangrebene i Bruxelles og Arras. Det er tragisk, at vi nu ser, at terror er vendt tilbage.

EU-Kommissionens formand henviser til, at en lærer fredag blev dræbt i den franske by Arras i et islamistisk knivangreb, mens to andre personer blev livsfarligt såret. Efter angrebet indsatte Frankrig op til 7000 soldater for at genskabe ordenen.

I Bruxelles blev to svenskere mandag skuddræbt i det, som den belgiske premierminister, Alexander De Croo, har kaldt et “brutalt terrorangreb”.

Der blev indsat 5000 betjente, der fandt og dræbte den formodede gerningsmand, en 45-årig tuneser, der tidligere har søgt asyl i Belgien, men som fik sin ansøgning afvist i 2020.

Angrebene har udløst bekymring for, at Europa står over for en ny terrorbølge i lyset af konflikten i Israel.

Udmeldingen fra von der Leyen kommer forud for, at justits- og indenrigsministrene torsdag skal diskutere den indre sikkerhed i EU.

– Vi ser en stigning i antisemitiske hændelser, også her i Europa. Synagoger er blevet vandaliseret. Hadefulde ytringer og falske nyheder spreder sig med foruroligende hast. Og det er noget, vi simpelthen ikke kan acceptere, siger von der Leyen.

Både i USA og flere europæiske lande har det skabt bekymring, at der kort efter Hamas’ drab på civile israelere lige fra børn til ældre mennesker blev holdt store demonstrationer, der kunne opfattes som støtte til Hamas.

Særligt de jødiske samfund i Europa er udsat, mener von der Leyen.

– Vi har intensiveret vores arbejde for at sikre den fysiske sikkerhed af jødiske samfund.

– Vi har allerede øget EU-finansiering til beskyttelse af steder for tilbedelse såsom synagoger, siger Ursula von der Leyen.

Hun opfordrer samtidig EU-medlemslandene til at sige ja til at føje “hadforbrydelser og hadefuld tale” til listen over EU’s forbrydelser, som skal sanktioneres i hele EU.

– Vores forslag er stadig blokeret af nogle medlemsstater. Men det kan ikke vente længere, siger Ursula von der Leyen.

Ifølge Ursula von der Leyen skal den nye, eksisterende lov om digitale tjenester anvendes til at fjerne “ulovligt indhold” online og dæmme op for spredning af “misinformation”.

– Vi har allerede indledt en undersøgelse i forbindelse med X (tidligere kendt som Twitter). De skal leve op til forpligtelsen til at modvirke spredningen af terrorpropaganda og hadefuld tale, siger Ursula von der Leyen.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere