AVIZ

Syge patienter med tandproblemer lades i stikken

Syge patienter med tandproblemer lades i stikken
Syge patienter med tandproblemer lades i stikken

Pressemeddelelse

12.3.2023 11:42:34 CET | Tandlægeforeningen

Huller i tænderne, parodontitis, infektioner i mundslimhinden. Mange kæmper med tandproblemer, fordi de har en sygdom eller får behandling, der går ud over tænder og mund. Eller fordi de tager nødvendig medicin, der giver mundtørhed.

Men den nuværende tilskudsordning, paragraf 166, som visse patientgrupper kan få tilskud igennem, dækker ikke behovet og afspejler ikke den nyeste viden på området, lyder kritikken fra Tandlægeforeningen.

”Der er gode intentioner bag paragraf 166, men den er over 20 år gammel og er ikke blevet opdateret de sidste 10 år. Der er behov for en mere fleksibel og tidssvarende tilskudsordning, der tilgodeser flere patienter. Vi ved i dag, at der er et samspil mellem mange sygdomme i kroppen og sygdomme i munden, og det bør tilskudsordningen også afspejle,” understreger Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

Tandplejen bør inddrages i ny sundhedsstrukturkommission

I dag kan man enten søge om tilskud gennem paragraf 166, hvis man har hoved-halskræft og har fået store senfølger i tænder og mund på grund af stråle- eller kemobehandling, hvis man har gigtsygdommen Sjøgrens syndrom, eller hvis man lider af en sjælden, medfødt sygdom.

Men patienter, der får tandproblemer grundet andre sygdomme, falder udenfor paragraf 166, ligesom man heller ikke kan få hjælp til tandlægeregningen, hvis man får tandproblemer på grund af medicin.

”Mange af de her patienter lades i stikken og har ikke altid råd til nødvendig behandling. Derfor håber vi, at regeringen snart vil prioritere at få lavet en ny model for voksentandplejen, som vi er blevet lovet siden 2018, ligesom det er oplagt at tænke tandplejen ind den nye sundhedsstrukturkommission. Et arbejde Tandlægeforeningen meget gerne bidrager til,” siger Susanne Kleist.

Andre læser også

Find de smukkeste smykker

    Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
    Læs mere