AVIZ

Statsmedie melder iransk pige hjernedød efter påstået politioverfald

TOPSHOT-IRAN-PROTEST-WOMEN-RIGHTS

Ngo’en Hengaw har tidligere beskrevet, at den 16-årige Garawand blev overfaldet af det iranske moralpoliti i en metro for at bryde landets hijablove.

Iranske myndigheder er kommet med en anden udlægning af hændelsen 1. oktober. De har i stedet sagt, at Garawand besvimede på grund af lavt blodtryk.

Søndag kommer iranske statsmedier med nye oplysninger om Garawands tilstand.

– Opfølgning på Armita Garawands seneste sundhedstilstand indikerer, at hendes status som hjernedød er sikker på trods af sundhedspersonalets indsats, melder det statskontrollerede medie Irinn.

Garawand-sagen er blevet sammenlignet med den om 22-årige Mahsa Amini, der mistede bevidstheden i det iranske moralpolitis varetægt. Hun lå i koma i tre dage, inden hun døde 16. september 2022.

Efter hendes død var der i Iran nogle af de største protester mod landets præstestyre, siden det indtog magten efter en revolution i 1979.

Søndag er to kvindelige journalister, som var med til at dække Aminis død, blevet idømt fængsel i 12 og 13 år.

Kvinderne stod over for en række anklager, blandt andet at have samarbejdet med USA’s regering og at have skadet Irans nationale sikkerhed.

Iransk lov, som er bygget på landets fortolkning af sharia, kræver, at kvinder dækker deres hår med en hijab og iklæder sig løstsiddende og lange klæder.

Det er moralpolitiets opgave at håndhæve loven.

Reglerne blev indført i forbindelse med den iranske revolution i 1979.

Da blev det eksisterende, sekulære styre omstyrtet og udskiftet med et islamisk præstestyre, som er baseret på sharialov.

Af Sundhedsstyrelsen i Danmark beskrives hjernedød som “et uigenkaldeligt ophør af alle hjernens funktioner på grund af en stor dødelig hjerneskade”. Her holdes vejrtrækning og hjertet kunstigt i gang ved hjælp af en respirator.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere