AVIZ

Russisk deltagelse får dansk forbund til at aflyse fægtestævne

Tokyo Olympics Modern Pentathlon
Tokyo Olympics Modern Pentathlon (Hassan Ammar/Ritzau Scanpix)

Det oplyser Dansk Fægte-Forbund, efter at verdensforbundet FIE har givet russere og belarusere tilladelse til at deltage i turneringer igen.

Beslutningen blev ifølge bestyrelsesformand Jan Sylvest Jensen truffet på et møde onsdag aften.

– Vi nåede frem til, at vi desværre ikke er i stand til at afvikle det. Det kan vi ikke, når reglerne er, som de er nu, hvor russerne og belaruserne får lov til at være en del af det. Det kan vi ikke se os selv i, siger formanden.

FIE besluttede på en ekstraordinær kongres 10. marts at indlemme russere og belarusere igen. De havde været udelukket siden marts sidste år i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Afgørelsen gør det muligt for de to landes fægtere at deltage ved kontinentale mesterskaber, VM og ikke mindst OL-kvalifikationen.

Siden har Den Internationale Olympiske Komité (IOC) fulgt samme linje og anbefalet forbundene at lade russiske og belarusiske atleter konkurrere igen individuelt under en række betingelser.

Også FN’s Menneskerettighedsråd har bakket op om, at udøverne ikke bør diskrimineres ud fra nationalitet.

Men det danske fægteforbund har alligevel valgt at sige fra.

– Det er nok ikke nogen hemmelighed, at vi har stemt nej til, at de skulle have lov til at være med. Vi har også det lille problem, at vores fægtere ikke ønsker at være en del af det. For nylig har over 300 fægtere afleveret et nødråb til IOC om, at vi ikke ønsker dem tilbage, siger han.

Forbundet gør det med åbne øjne. For Jan Sylvest Jensen er klar over, at det kan få konsekvenser på en række niveauer.

– For fægterne betyder det, at for at kvalificere sig til OL skal de rejse længere og dermed få større udgifter. For Danmark betyder det, at vi risikerer at miste turneringen fremadrettet. Vi kan måske ikke afvikle et internationalt stævne i Danmark på seniorniveau, siger formanden.

Fægtestævnet Trekanten International 2022 er en såkaldt Satellite World Cup. Der er tale om et internationalt stævne lige under World Cup-niveau.

Spliden i fægteverdenen er stor for tiden. Også et World Cup-stævne i Tyskland er blevet aflyst, og i Polen overvejer man at gøre det samme.

Den russiske oligark Alisher Usmanov har siden 2008 været præsident i FIE, men sidste år suspenderede han sig selv, efter at han havnede på EU’s sanktionsliste.

/ritzau/

Andre læser også

Find de smukkeste smykker

    Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
    Læs mere