AVIZ

Regeringen vil åbne ambassader i Bosnien, Moldova og Malaysia

Udenrigsministeren og forsvarsministeren i Det Udenrigspolitiske Nævn

I 2024 skal der åbnes ambassader i Bosnien-Hercegovina, Moldova og Malaysia.

Det var desuden varslet, at ambassaden i Tanzania skulle lukke i 2024, men det bliver den ikke alligevel, oplyser udenrigsministeren efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Der er generelt behov for at opruste diplomatiet i Afrika og i stater, der ligger tæt på Rusland, lyder det.

– De nye ambassader skal give Danmark en stærkere tilstedeværelse i de østlige frontlinjestater, på Balkan og hos centrale globale partnere. Verden er blevet mere usikker og uforudsigelig, så vi har brug for at opbygge nye alliancer.

– Det kræver, at vi har danske diplomater på jorden flere steder i verden, siger Løkke i en pressemeddelelse.

Regeringen angiver flere årsager til de nye ambassader. Med ambassaden i Moldova, som er naboland til Ukraine, vil Danmark nu være diplomatisk til stede i alle frontlinjestater til Ukraine, der er i krig mod Rusland.

Med ambassaden i Bosnien-Hercegovina styrkes den danske tilstedeværelse på Balkan, og ambassaderne i Malaysia og Tanzania vil være “vigtige brikker” i en ambition om at opbygge nye partnerskaber med lande, der ikke ligger i Vesten.

Løkke tilføjer, at det også skal være slut med ambassader, hvor der kun sidder én person.

– Vi har 14 ambassader rundt omkring i verden, hvor der kun er én dansk diplomat. Så kan det ikke blive meget mindre. Resten er lokal arbejdskraft.

– Derfor har vi sagt, at en del af at styrke vores udenrigspolitiske kompetencer og diplomati, er, at så vil vi have mere robuste ambassader. Der skal som minimum være to udsendte medarbejdere, siger Løkke til pressen efter nævnsmødet.

I sit finanslovsforslag vil regeringen styrke udenrigstjenesten med et løft på 12 procent over de næste fire år. Det svarer til 500 millioner kroner i 2024, 600 millioner kroner i 2025, 700 millioner kroner i 2026 og 800 millioner kroner i 2027.

Formålet med løftet er netop at få sat en stopper for ambassadelukninger og åbne nye i stedet for.

I 2000 havde udenrigstjenesten 121 repræsentationer rundt omkring i verden. Repræsentationer dækker blandt andet ambassader og generalkonsulater. I 2022 var tallet faldet til 94. Det skriver Udenrigsministeriet.

Det er særligt repræsentationer i Europa og Asien, som er blevet lukket i den periode.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere