AVIZ

Regeringen afsætter flere penge til Forsvaret så Nato-mål opfyldes

Finansministeren præsenterer 2030-plan

Det viser regeringens 2030-plan, som finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer tirsdag.

– Ser vi ud i verden, så ser vi et meget uroligt billede. Derfor er det vigtigt at sige, at med den skærpede sikkerhedspolitiske situation vi oplever i Europa, så må Danmark også tage sit ansvar på sig, siger Wammen på et pressemøde.

– Verden og Europa blev forandret, da Putin (Ruslands præsident Vladimir Putin, red.) startede sin frygtelige krig mod Ukraine. Det er ikke noget, som alene handler om Ukraine, det handler om os alle sammen. Ukrainerne kæmper vores kamp, demokratiets kamp, siger Wammen.

I øjeblikket der afsat penge til, at Danmark opfylder målet i 2023 og 2024. De nye midler sikrer, at målsætningen opfyldes fra 2025 og frem.

Tilbage i juni i år blev et bredt flertal i Folketinget enig om et nyt forsvarsforlig for perioden 2024 til 2033.

Med forsvarsforliget blev der afsat knap 150 milliarder kroner. De fem milliarder kroner yderligere fordeles således, at den økonomiske ramme i forsvarsforliget øges med 2,9 milliarder kroner i 2028 og med 2,0 milliarder kroner i 2029.

Der kommer også flere penge til Ukrainefonden, der er en milliardstor fond, som blev præsenteret af et bredt flertal af Folketingets partier 15. marts i år. Den har til formål at finansiere blandt andet den militære støtte til Ukraine, som er i krig mod Rusland.

Ukrainefonden skal ifølge 2030-planen tilføres yderligere 23,5 milliarder kroner. 10,5 milliarder kroner tilføres i 2025, 7,4 milliarder kroner afsættes i 2026 og 5,6 milliarder kroner i 2027.

– Med løftet af forsvarsrammen og Ukrainefonden vil Danmark leve op til ansvaret om at hjælpe Ukraine, og vi vil opfylde vores forpligtelser over for vores allierede i Nato, så vi når to procent af bnp hele vejen frem til 2030.

– Det er en markant investering i Danmarks og Europas sikkerhed, siger Wammen.

Rusland invaderede naboen fra Ukraine 24. februar sidste år.

– Der er ikke noget, der tyder på, at krigen i Ukraine er et afsluttet billede lige om et øjeblik, siger Wammen.

– Uanset hvor lang tid den kommer til at vare, så tror jeg også, at der kommer en tid efter en krig, hvor der er behov for at opbygge Ukraines forsvar og sikkerhed, siger han.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere