AVIZ

Italien vil bygge asylcentre i Albanien

Italy Albania

Her skal der indrettes et center, hvor migranterne kan søge om asyl i Italien.

Det skriver Reuters.

Aftalen mellem de to lande blev præsenteret af Italiens premierminister, Giorgia Meloni, og Albaniens premierminister, Edi Rama, på en pressekonference mandag i den italienske hovedstad, Rom.

Ifølge den engelsksprogede albanske avis Tirana Times, vil de italienske skibe lægge til kaj i Albaniens tredjestørste havn i byen Shëngjin.

Her indrettes det center, hvor migranterne kan søge om asyl i Italien.

Længere inde i landet i Gjadri ligger en udtjent militærbase, hvor der indrettes et center for afviste asylansøgere. Her skal migranterne bo, indtil de kan sendes hjem.

Det er planen, at centrene skal kunne håndtere 3000 personer om måneden.

Meloni, der kom til magten for et år siden – blandt andet på en politik om at standse den store tilstrømning af migranter til Italien – sagde, at Italien betaler for de to centre. Italien skal også sørge for sikkerheden ved og på centrene, lød det.

– Den illegale masseindvandring er et fænomen, som intet EU-land kan klare alene, sagde Meloni.

Albanien er ikke medlem af EU, men søgte ind i 2009.

Der er også Italien, som kommer til at have jurisdiktion over centrene, som forventes at være oppe at køre “i foråret 2024”, oplyser Melonis kontor i en meddelelse ifølge Reuters.

Børn, gravide og “sårbare” vil ikke blive bragt til centrene i Italien, lød det fra den italienske premierminister.

Ifølge aftalen er det migranter, der samles op på åbent hav af Italiens flåde eller kystvagt, som sejles til Albanien. Dermed favner ordningen ikke migranter, som hjælpeorganisationer samler op og sejler til den italienske ø Lampedusa eller andre steder i Italien.

I år er der indtil nu kommet 145.000 migranter til Italien.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere