AVIZ

Hamas har frigivet ti thailandske gidsler og en filippiner

Israel-Hamas agree on temporary truce

Det siger Majed al-Ansari, som er talsmand for Qatars udenrigsministerium.

Han bekræfter, at i alt 24 gidsler, der har været tilbageholdt i Gaza, er blevet udleveret til Røde Kors.

Ud over 13 israelske gidsler har ti thailændere og en filippiner fået lov af Hamas at rejse ud af Gazastriben, siger han.

Tidligere fredag oplyste Thailands premierminister, Srettha Thavisin, at det drejede sig om 12 thailandske statsborgere.

Men Qatar, der forhandler direkte med Israel og Hamas, siger, at der er tale om ti thailændere og en filippiner.

Frigivelsen af de 11 asiatiske statsborgere sker som resultat af en separat aftale med Hamas. Det oplyser en unavngiven embedsmand til nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Reuters’ oplysninger vil flere thailandske gidsler blive frigivet de kommende dage.

Hamas frigav 13 israelske gidsler fra Gaza fredag klokken 15 dansk tid. De blev overført fra Gaza til Egypten via Rafah-grænsen.

Siden har en israelsk sikkerhedskilde bekræftet, at de er overdraget til israelske soldater.

Kort før klokken 15 kom meldingen om de thailandske gidsler.

Efterfølgende blev 13 israelske gidsler overdraget fra Hamas til hjælpeorganisationen Røde Kors i Gaza og derefter sendt videre til Egypten.

Frigivelsen af de israelske gidsler og våbenhvilen er kommet i stand gennem forhandlinger, hvor Qatar har mæglet. Både Qatar og Egypten har mæglet i den aftale, som vedrører thailænderne.

Det separate forhandlingssport om de thailandske statsborgere blev åbnet, da Thailands udenrigsminister besøgte Qatar 31. oktober, skriver Reuters.

Gidslerne blev taget til fange af Hamas ved bevægelsens overraskelsesangreb på flere kibbutzer, byer og en musikfestival i Israel 7. oktober.

I alt cirka 240 personer blev taget til fange og ført fra Israel til Gaza.

Frigivelsen af de thailandske og filippinske gidsler er sket otte timer efter, at en våbenhvile mellem Israel og Hamas begyndte fredag morgen.

Til gengæld for frigivelsen af gidslerne i Gaza er 39 palæstinensiske indsatte blevet løsladt fra israelske fængsler fredag. De skal løslades fra Ofer-fængslet, der ligger tæt på Ramallah på Vestbredden.

Våbenhvilen skal ifølge aftalen mellem Hamas og Israel vare fire dage.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere