AVIZ

EU og Canada vil styrke samarbejdet om sjældne råmaterialer

EU og Canada vil styrke samarbejdet om kritiske råmaterialer

Her har var EU repræsenteret af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident, Charles Michel.

Ved at øge samarbejdet med Canada om kritiske råmaterialer, kan EU styrke mulighederne for at udvikle den digitale og grønne industri i Europa, siger Ursula von der Leyen.

– Det vil styrke EU’s uafhængighed på de områder, hvor vi er lige nu er afhængig af én udbyder af råmaterialer, siger Ursula von der Leyen.

Hun nævner ikke Kina direkte, men EU ønsker at være mere uafhængig af Kina, når det gælder kritiske råmaterialer. Her er EU vågnet op til en situation, hvor Kina nærmest har monopol over for EU på kritiske råmaterialer som eksempelvis sjældne jordarter.

Det vil EU forsøge at ændre ved blandt andet at købe råmaterialer fra andre lande.

På klimatopmødet COP28 vil EU lancere en “klub” for lande, der ønsker at løse udfordringerne med kritiske råmaterialer. Her vil Canada også blive inviteret til at deltage, siger Ursula von der Leyen.

– Canada er i en førerposition, når det gælder råmaterialer. Som det eneste land i Vesten har Canada alle råmaterialerne til at producere litiumbatterier. I har det hele, siger Ursula von der Leyen.

Litium-ion-batterier har stor betydning for den grønne omstilling, hvor de blandt andet bruges i elbiler. Derfor vil det have stor betydning for både den digitale og den grønne omstilling, hvis EU kan finde andre udbydere af råmaterialerne end Kina.

– EU er Canadas næststørste eksportmarked. Så jeg vil sige, at det er et perfekt match, siger Ursula von der Leyen.

EU og Canada vil desuden samarbejde om grøn energi. Her har parterne lanceret en “Grøn alliance”, hvor man vil samarbejde både om grøn teknologi og grøn energi. Det vil i bedste fald både kunne hjælpe på den grønne omstilling og på at sænke energipriserne, er håbet.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere