AVIZ

Hamas: Fem kuvøsebabyer og syv patienter er døde på hospital

Newborns taken off incubators in Gaza''s Al Shifa hospital after power outage

Det meddeler sundhedsmyndigheder i Gazastriben, der er kontrolleret af den militante Hamas-bevægelse.

– Vi frygter, at dødstallet vil stige yderligere inden i morgen tidlig, siger vicesundhedsminister Youssef Abu Rish ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hospitalet mangler brændstof, og i området er der kampe mellem militante Hamas-medlemmer og israelske soldater.

Generalsekretæren for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, skriver på det sociale medie X, at al-Shifa “ikke fungerer som hospital længere”.

Søndag har WHO formået at komme i kontakt med ansatte på hospitalet. Al kommunikation var blevet afbrudt lørdag.

I tre dage har hospitalet ikke haft el og vand, og der er konstante bombardementer og skyderi i området, som har forværret de i forvejen kritiske omstændigheder, skriver Tedros.

– Tragisk nok er antallet af dødsfald blandt patienterne steget markant.

Også sundhedsministeriet i Gaza, der er kontrolleret af den militante Hamas-bevægelse, oplyser, at al-Shifa-hospitalet er ude af drift på grund af mangel på brændstof.

Israels militær meddeler, at det har tilbudt at evakuere de nyfødte babyer, men at det er blevet afvist af Hamas.

Militæret siger også, at det har stillet 300 liter brændstof uden for hospitalets indgang, men at også det blev afvist af Hamas.

Den militante palæstinensiske gruppe skriver i en meddelelse søndag aften, at det er en ydmygelse af de syge og sårede. 300 liter brændstof vil kun række til en halv times drift, meddeler Hamas.

Lørdag var der meldinger om kampe mellem Hamas og israelske soldater lige uden for al-Shifa-hospitalet.

Israel beskylder Hamas for at have et underjordisk kontrolcenter tæt ved hospitalet og siger, at Hamas bruger hospitalet som skjold.

EU har søndag udsendt en meddelelse, hvor de 27 medlemslande fordømmer Hamas for at bruge “hospitaler og civile som menneskelige skjolde”.

Samtidig minder EU’s udenrigschef, Josep Borrell, om, at Israel har en forpligtelse til at beskytte hospitaler og de civile, der er på hospitalerne.

Der menes stadig at være omkring 10.000 mennesker på al-Shifa-hospitalet, skriver nyhedsbureauet dpa. Det omfatter både syge og sårede samt folk, der har søgt tilflugt på stedet i håb om at være i sikkerhed.

Også andre hospitaler i den palæstinensiske enklave melder om alvorlige problemer.

– Situationen på al-Ahli-hospitalet er katastrofal, siger læge Ghassan Abu Sitta fra al-Ahli, som er det eneste af Gazas hospitaler, der ifølge dpa stadig fungerer.

– I dag har jeg udført over ti meget smertefulde kirurgiske indgreb på folk uden bedøvelse. Forsyningerne af blod er sluppet op, fortæller han.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere