AVIZ

Guterres: Jeg er i chok over fejltolkning af mine ord om Hamas

Israel UN Uproar

– Jeg er chokeret over den forkerte fremstilling, som nogle har af min udtalelse. Som om jeg retfærdiggør Hamas’ terrorhandlinger. Det er forkert. Det var det omvendte, siger Guterres på et pressemøde onsdag.

Han tilføjer, at han “utvetydigt har fordømt” Hamas’ angreb på Israel 7. oktober, hvor militante medlemmer af den palæstinensiske bevægelse dræbte over 1400 israelere, langt størstedelen civile.

Under et møde i FN’s Sikkerhedsråd tirsdag sagde han blandt andet, at “det er vigtigt også at erkende, at angrebene fra Hamas ikke skete i et vakuum. Det palæstinensiske folk har været udsat for 56 års kvælende besættelse”.

– Jeg er dybt bekymret over de klare krænkelser af international humanitær lov, som vi er vidne til i Gaza. Lad mig være tydelig: Ingen part i en væbnet konflikt er hævet over international humanitær lov, sagde han uden at nævne Israel direkte.

Ifølge AFP gjorde disse udtalelser den israelske udenrigsminister, Eli Cohen, rasende. Han hævede stemmen og pegede på Guterres, mens han i et meget detaljeret sprog fortalte om civile drab begået af Hamas den 7. oktober.

– Hr. Generalsekretær, i hvilken verden lever du?, lød det fra Cohen.

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan, beskriver også generalsekretærens tale som “chokerende”. Han opfordrede i et opslag på X Antonio Guterres til at “fratræde med det samme.”

Guterres understregede også i sin udtalelse tirsdag, at “det palæstinensiske folks sorger ikke kan retfærdiggøre Hamas’ rystende angreb”.

– Intet kan retfærdiggøre overlagt drab, skade og bortførelse af civile eller at sende raketter mod civile mål, siger FN-chefen videre på onsdagens pressemøde.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere