AVIZ

Flere vil være sygeplejerske i Silkeborg

Der er ansøgningsfrist til de videregående uddannelser gennem kvote 1 den 5. juli. Derfor er det først til sommer, at VIA får overblik over årets samlede antal ansøgninger. Ansøgerne gennem både kvote 1 og 2 får besked tirsdag den 28. juli, om de er optaget på en ønsket videregående uddannelse eller ej.
Der er ansøgningsfrist til de videregående uddannelser gennem kvote 1 den 5. juli. Derfor er det først til sommer, at VIA får overblik over årets samlede antal ansøgninger. Ansøgerne gennem både kvote 1 og 2 får besked tirsdag den 28. juli, om de er optaget på en ønsket videregående uddannelse eller ej.

Pressemeddelelse

15.3.2023 15:33:54 CET | VIA University College

Da fristen for at søge ind på de videregående uddannelser i kvote 2 lukkede i dag kl. 12.00, havde VIA i Silkeborg modtaget i alt 281 ansøgninger til henholdsvis sygeplejerske- og læreruddannelsen. Det er samlet en tilbagegang på 22 procent i forhold til sidste år, hvor uddannelserne modtog i alt 361 ansøgninger.

Sygeplejerskeuddannelsen har i alt modtaget 153 af de indkomne ansøgninger i forhold til 191 sidste år. Heraf er de 32 førsteprioritetsansøgninger; det svarer til en fremgang på 28 procent i forhold til sidste år.

Læreruddannelsen har modtaget i alt 128 ansøgninger i forhold til 170 sidste år; heraf 46 førsteprioriteter, der svarer til 5 færre ansøgninger end sidste år.

Der er behov for flere velfærdsprofessionelle

”Uddannelserne til sygeplejerske og lærer har i flere år været på top-10 over landets mest søgte videregående uddannelser. De er et uundværligt fundament under velfærdssamfundet, siger prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for alle VIAs uddannelser.

Hun slår fast, at Danmark har brug for, at søgningen går yderligere op på grund af de store rekrutteringsudfordringer på arbejdsmarkedet. VIA håber derfor på flere ansøgninger til sommer gennem kvote 1, så flest mulige studiepladser bliver fyldt op.

I dag er det samlet set tæt på hver fjerde opslåede stilling til sygeplejerske og lærer, der ikke bliver besat, fordi der mangler uddannet arbejdskraft.

Større prestige til velfærdsfagene

Og rekrutteringsudfordringerne fortsætter. Ifølge Damvad Analytics vil der i 2030 alene i Region Midtjylland mangle 2.200 sygeplejersker og 1.400 lærere – primært på grund af den demografiske udvikling med markant flere småbørn og ældre. På landsplan forudsiger Damvad Analytics, at der i 2030 vil mangle 35.600 ansatte med en af de fire store velfærdsuddannelser – sygeplejerske, lærer, pædagog og socialrådgiver.

”Det er vigtigt, at velfærdsfagene kommer til at opleve større prestige og bliver talt op i den offentlige debat. Det er vigtige fag, der i høj grad giver mening og samtidig byder på arbejdsliv med masser af udviklingsmuligheder. Desuden er der stor tilfredshed med uddannelserne blandt de studerende,” fremhæver Gitte Sommer Harrits, der desuden peger på, at der er brug for politisk handling.

Mange indsatser er allerede i gang

”Regeringen har lovet dialog med uddannelsessektoren, og det ser vi frem til. Vi opfordrer regeringen til at gå sammen med uddannelsessektoren om at finde løsninger, der sikrer et samfund, hvor det er ligeså attraktivt at uddanne sig til at arbejde med børn, ældre, patienter og udsatte borgere som at varetage et akademisk job bag et skrivebord,” siger Gitte Sommer Harrits og fortsætter:

”Rekrutteringsudfordringerne kræver tiltag fra mange fronter, og heldigvis oplever vi i VIA også øget engagement for at tackle den fælles samfundsopgave,” siger Gitte Sommer Harrits.

Fx er VIA i god dialog med gymnasierne i Region Midtjylland om initiativer, der kan få flere end de nuværende 17 procent af eleverne fra det almene gymnasium til at vælge at uddanne sig til sygeplejerske, pædagog, lærer eller socialrådgiver. Det kan fx være gennem nye fag med fokus på pædagogik og sundhed og gennem mere studievejledning om professionsuddannelserne.

Gitte Sommer Harrits roser tillige, at mange arbejdsgivere er blevet mere opmærksomme på at sikre en god overgang fra studie- til arbejdslivet for nyuddannede – blandt andet i form af mentorordninger, hvor unge sygeplejersker og pædagoger bliver knyttet til mere erfarne kolleger.

På VIAs campusser er der også søsat en række initiativer for at tiltrække flere studerende – særligt uden for Aarhus, hvor der er mange ledige studiepladser.

Mere praktik og faglige profiler på læreruddannelsen

Netop for at tiltrække flere studerende til læreruddannelsen har VIA udviklet særlige fagprofiler, som ikke findes andre steder i landet. Der er tale om profiler inden for miljø, udeliv, kreativitet, idrætstræner og efterskolelærer.

”Sammen med landets øvrige professionshøjskoler har vi arbejdet målrettet på at få politikerne til at styrke læreruddannelsen. Og det glæder os, at der politisk er afsat et stort millionbeløb til at give læreruddannelsen et løft og sikre forbedringer som fx de faglige profiler, mere praktik og bedre sammenhæng mellem undervisning og praktik. Vi tror på, at den nye læreruddannelse vil resultere i flere ansøgere og dermed afhjælpe manglen på læreruddannede,” lyder det fra Gitte Sommer Harrits.

Sådan fordeler kvote 2-ansøgningerne sig på VIAs Campus Silkeborg

Lærer

Antal ansøgninger i 2023: 128

Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 46

Antal ansøgninger i alt i 2022: 170

Antal førsteprioritetsansøgninger 2022: 51

Sygeplejerske

Antal ansøgninger i alt i 2023: 153

Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 32

Antal ansøgninger i alt i 2022: 191

Antal førsteprioritetsansøgninger 2022: 25 

Andre læser også