AVIZ

Flere seniorer går ufrivilligt på pension

Mange ansatte forlader deres arbejdsplads, før de egentlig har lyst til det. Når pensionsalderen rammer, så siger man farvel til seniorer på arbejdspladsen, selvom det faktisk ikke er alle, som har lyst til at gå på pension.

Undersøgelser viser at flere seniorer gerne vil blive længere i deres arbejde, men det er ikke altid en mulighed.

Mangel på anerkendelse

Pensionsalderen er blevet skubbet langt frem her i Danmark. Nogen brokker sig over det, andre glædes ved flere år på arbejdsmarkedet. 

For dem som gerne vil blive ved med at arbejde, selvom de er nået pensionsalderen, kan der opstå problemer. I vores samfund er der generelt en mangel på anerkendelse af seniorer på arbejdsmarkedet, hvilket betyder nogen ufrivilligt går på pension.

Ændringer på arbejdsmarkedet

Mange seniorer ønsker ikke at forlade arbejdsmarkedet fuldstændig, da de mener, at de stadig er værdifulde medarbejdere. 

I vores samfund skal der altså skabes flere muligheder for seniorer . Det kan for eksempel være kortere arbejdsdage eller større fleksibilitet. 

Desværre er der stadig lang vej igen. Mange virksomheder har svært ved at tage de tunge samtaler om seniorarbejde, hvilket resulterer i at mange arbejdsdygtige mennesker ryger ud af systemet.

Seniorer skal turde tag snakken

Det er ikke kun ledere af virksomheder, som er blege for at tage samtalen. Seniorer holder sig også tilbage fra at udtrykke deres ønske om at blive på arbejdsmarkedet. 

Det kan måske skyldes, at de er bange for, at deres nedsatte arbejdsevne ikke vil blive værdsat. De er også bange for at sidde forrest i rækken, når den næste fyringsrunde rammer.

Dialogen skal tages op

Lige nu er “seniorsamtalen” et tabu, som vi skal bryde. Ledere på arbejdspladser skal turde tage den svære samtale og lytte til de behov, som deres seniormedarbejdere har. 

Vi mangler arbejdskraft her i Danmark, og måske kunne en ændring i forhold til vores syn på seniorer gøre en positiv forskel. 

Arbejdsmarkedet skal gøre plads til engagerede medarbejdere i alle aldre. Seniorer, som ikke ønsker at gå på pension, skal have flere muligheder for at blive ved med at arbejde på deres egne vilkår. 

Forhåbentlig vil vi se flere ændringer i fremtiden i takt med, at der kommer mere fokus på emnet.

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere