AVIZ

Flere dommere og større retssale skal forkorte behandlingstider

Doorstep om ny aftale for domstolene

Det fremgår af den brede politiske aftale med alle Folketingets partier, som justitsminister Peter Hummelgaard (S) præsenterer onsdag.

I alt får domstolene 2,3 milliarder kroner over den fireårige periode.

– Vi tilfører et enormt ressourceløft til domstolene, samtidig med at vi går ind på en række forskellige punkter og forenkler retsplejen med henblik på at få bugt med de lange sagsbehandlingstider ved domstolene, siger justitsministeren på et pressemøde.

Der afsættes penge til at ansætte flere dommere og til at øge retssalskapaciteten rundt i landet, så det stigende antal sager med mange tiltalte kan afvikles.

Videre skal der også ansættes flere domstolsjurister og kontorfunktionærer, mens aldersgrænsen for pensionerede dommeres arbejde som tilkaldedommer hæves fra 72 til 74 år.

– Jeg tror, alle er pinligt bevidste om, at velfungerende domstole er en grundpille i vores retssamfund, siger Peter Hummelgaard.

– Der er mange måder at opleve retfærdighed på, men vi må nok erkende, at grundsætningen om at forsinket og udsat retfærdighed også kan være nægtet retfærdighed, desværre har været sand igennem en årrække i Danmark.

I aftaleteksten lyder det, at eksempelvis sagsbehandlingstiden for domsmandssager er steget fra 127 dage i 2012 til 255 dage i 2022. I sit udspil ønskede regeringen at fastsætte et pejlemærke om, at sagsbehandlingstiden skulle ned på 100 dage.

Men deciderede målsætninger er ikke en del af aftalen. I stedet skal domstolene have fokus på at prioritere straffesager, der “forventes at føre til ubetinget frihedsstraf”.

– Vi er ikke bange for, at vi ikke kan nå de pejlemærker, der har været sat, men det har været vigtigt for en række partier, der er med i aftalen, at det i sig selv ikke er det, man skal navigere efter, siger Peter Hummelgaard.

– Man skal ikke styre hverken domstolene eller andre dele af den offentlige sektor efter et måltalsregime.

Aftalen indeholder også forenklinger af retsplejen flere steder på baggrund af anbefalinger fra ekspertudvalget med forhenværende højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen.

Partierne er enige om at forhøje nævningegrænsen fra fire til seks år og forhøje appelgrænsen for civile sager fra 20.000 kroner til 50.000 kroner.

Desuden lovfæstes det, at det som almindelighed skal indgå som en formildende omstændighed, at en tiltalt har tilstået.

I alt kan der findes 51,3 millioner kroner i årligt potentiale ved forenklingerne af retsplejen, som kan prioriteres andetsteds.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

    Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
    Læs mere

    Find de smukkeste smykker

      Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
      Læs mere