AVIZ

EU-Parlamentet stemmer forslag om at halvere brug af pesticider ned

Landmændene gør markerne forårsklar

Enhedslistens Nikolaj Villumsen er ikke tilfreds.

– Jeg havde forventet, at højrefløjens og pesticidlobbyen ville forsøge at udvande de kompromisser, der ellers var indgået, men ikke at de ville gå så langt, som de har gjort i dag.

– Det er jo klar sabotage af miljølovgivningen og ren og skær uansvarlig populisme, siger han.

Ud over halveringen af brugen af pesticider ved år 2030, skulle brugen af pesticider med direktivet bandlyses helt i “sensitive områder” som parker.

Hvor Villumsen er utilfreds, udtaler den tyske parlamentariker fra den politisk konservative EPP-gruppe Peter Liese ifølge Reuters, at “det er en god dag for landmændene”.

Efter den første afstemning forsøgte venstrefløjsgruppen sammen med de grønne og socialdemokraterne ifølge en pressemeddelelse fra Enhedslisten at få sendt forslaget tilbage til det ansvarlige udvalg for en ny gennemgang.

Håbet var, at man her ville kunne opnå et kompromis. Det blev dog også afvist.

Nikolaj Villumsen mener, at det kommer til at koste for Europa.

– Hvis vi skal være helt ærlige, så kommer denne ekstremt kortsigtede politik fra højrefløjen til at koste os alle sammen dyrt.

– Borgere i hele EU risikere unødvendig eksponering for pesticider og naturen kommer til at lide. Samtidigt skyder landbruget sig selv i foden, for når der skal rettes op på den manglende handling senere, bliver vi nødt til at skride endnu hårdere ind, siger han.

Pesticider er en fællesbetegnelse for kemiske midler, som anvendes i landbruget til at bekæmpe ukrudt, skadedyr og plantesygdomme.

For fødevare er der sat grænseværdier for, hvor meget pesticidrest, der må findes i dem.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere