AVIZ

EU vil fortsætte med at sende våben til Ukraine

Belgium EU Summit

Det fastslår EU’s stats- og regeringschefer i konklusionen fra topmødet fredag eftermiddag.

– EU og dets medlemslande vil fortsætte med at yde militær støtte til Ukraine blandt andet gennem Den europæiske Fredsfacilitet og EU military Assistance Mission såvel som bilateral støtte fra medlemslandene, står der i konklusionen.

Det europæiske ministerråd understreger, at det er vigtigt, at medlemslandenes accelererer leverancerne af våben, så det ukrainske forsvar har, hvad det har brug for. Det gælder blandt andet missiler, ammunition og luftforsvarssystemer.

Rådet opfordrer EU-toppen og kommissionen til at hæve kadencen på arbejdet med yderligere forslag til, hvordan Ukraine kan hjælpes.

– Vi vil fortsætte med at levere de nødvendige våben og ammunition og støtte Ukraines økonomiske behov, siger kommissionsformanden Ursula von der Leyen efter topmødet fredag.

Ruslands muligheder for at føre krig skal også svækkes yderligere. Det skal på sigt ske gennem skærpede sanktioner, der heriblandt skal ramme Ruslands diamanteksport.

Von der Leyen fortæller desuden, at kommissionen arbejder på den 12. sanktionspakke mod Rusland.

Det er der enighed om til trods for, at Slovakiets nyindsatte premierminister, Robert Fico, har meldt ud, at Slovakiet stopper al militær hjælp til Ukraine.

Slovakiet er både medlem af EU og af Nato, og derfor ærgrer beslutningen statsminister Mette Frederiksen (S).

– Jeg forstår ikke beslutningen om at stoppe militære donationer. Jeg er uenig i den. Det er Rusland, der har invaderet et fredeligt, europæisk land, og man vinder desværre ikke sådan en krig alene med ord. Det gør man med våben, sagde Mette Frederiksen, da hun ankom til topmødet torsdag.

Slovakiet vil fortsat yde hjælp til den civile befolkning, men leverancen af våben stopper fuldstændig.

Også Ungarns premierminister, Viktor Orban, sender signaler, som har fået kritik. Tidligere i oktober gav han hånd til Rusland præsident, Vladimir Putin, i Beijing.

Torsdag fortalte han forud for topmødet, at håndtrykket er en del af en strategi for fred.

– I har en krigsstrategi. Vi har en fredsstrategi. Derfor holder vi alle kanaler åbne. Det er vi stolte af. Vi er de eneste, der taler for fred i Europa, hvilket er i alles interesse, sagde Orban.

Ungarn har i flere måneder blokeret for den næste udbetaling på 500 millioner euro fra Den Europæiske Fredsfacilitet. Pengene skal gå til våben til Ukraine.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere