AVIZ

Flere dommere og større retssale skal mindske behandlingstider

Doorstep om ny aftale for domstolene

Det fremgår af den brede politiske aftale med samtlige af Folketingets partier, som justitsminister Peter Hummelgaard (S) præsenterer onsdag.

I alt får domstolene 2,3 milliarder kroner over den fireårige periode.

– Det er ingen hemmelighed, at domstolene de seneste år blandt andet har været ramt af stigende sagsbehandlingstider, siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

– Det udfordrer retssikkerheden, for retssikkerhed er også at få sin sag afgjort inden for rimelig tid. Derfor har det været nødvendigt fra politisk side at tage ansvar.

Der afsættes blandt andet penge til at ansætte flere dommere og til at øge retssalskapaciteten rundt i landet, så det stigende antal sager med mange tiltalte kan afvikles.

Videre skal der også ansættes flere domstolsjurister og kontorfunktionærer, mens aldersgrænsen for pensionerede dommeres arbejde som tilkaldedommer hæves fra 72 til 74 år.

I aftaleteksten lyder det, at eksempelvis sagsbehandlingstiden for domsmandssager er steget fra 127 dage i 2012 til 255 dage i 2022. I sit udspil ønskede regeringen at fastsætte et pejlemærke om, at sagsbehandlingstiden skulle ned på 100 dage.

Men deciderede målsætninger er ikke en del af aftalen. I stedet skal domstolene have fokus på at prioritere straffesager, der “forventes at føre til ubetinget frihedsstraf”.

Aftalen indeholder også forenklinger af retsplejen flere steder på baggrund af anbefalinger fra ekspertudvalget med forhenværende højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen.

Partierne er blandet andet blevet enige om at forhøje nævningegrænsen fra fire til seks år og forhøje appelgrænsen for civile sager fra 20.000 kroner til 50.000 kroner.

Desuden lovfæstes det, at det som almindelighed skal indgå som en formildende omstændigt, at en tiltalt har tilstået.

I alt kan der findes 51,3 millioner kroner i årligt potentiale ved forenklingerne af retsplejen, som kan prioriteres andetsteds.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere