AVIZ

Bred politisk aftale øger den militære støtte til Ukraine

Forsvarsministeren, finansministeren og aftalepartier præsenterer aftale

Et bredt flertal i Folketinget har fredag aftalt at afsætte yderligere 2,3 milliarder kroner til Ukrainefonden i år.

– Ukrainefonden er næsten tømt for i år. Vi er nede på omkring en halv milliard kroner. Vi vurderer, at der er brug for at få yderligere penge i fonden, og derfor lægger vi op til at tilføje yderligere 2,3 milliarder kroner, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) ifølge TV2 på et pressemøde ved Forsvarsministeriet.

Forsvarsministeren lægger op til, at der kan udarbejdes en ny pakke til Ukraine i år på 2,5 til 3 milliarder kroner.

Dermed når den samlede støtte for perioden 2023 til 2028 ifølge Forsvarsministeriet op på 60,4 milliarder kroner.

Ti partier i Folketinget er med i aftalen, kun Alternativet og Enhedslisten er ikke med i aftalen.

Det ekstra løft af midler sker ved en lempelse af den strukturelle saldo, som det også har været tilfældet med den øvrige finansiering af militært udstyr under Ukrainefonden.

Regeringen lagde med 2030-planen for tre uger siden op til at afsætte 23,5 milliarder kroner i 2025-27. Det støttes af forligskredsen.

De ekstra midler i fonden og til forsvarsforliget betyder ifølge Forsvarsministeriet, at Danmark “også fra 2025 og frem lever op til Nato-målsætningen om at bruge minimum to procent af BNP på forsvarsudgifter.”

Enkelte Nato-lande har sagt, at militær støtte til Ukraine ikke kan tælles med i det store budget om toprocentsmålet.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få et svar fra Nato på, om det tæller med eller ej. Men forsvarsministeren påpeger, at Danmark ikke er alene om at gøre, som man gør.

– Der er lande, der har været ude at kritisere Danmark, og der noterer jeg mig, at der er nogle af de lande, der har været ude at sige noget, at den måde de opgør deres toprocentmål, minder om den måde, vi gør det på i Danmark, siger Troels Lund Poulsen til TV2.

Ministeren tilføjer, at Danmark i forbindelse med krigen i Eksjugoslavien fra 1991 til 199 talte støtte med i Nato-budgettet.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere