Det viser en ny undersøgelse, som Als Research har lavet for Trygfonden, hvor 269 selvindberettede nærdruknehændelser er blevet undersøgt.
De fleste nærdrukninger sker således uden en særlig risikofyldt adfærd i modsætning til de fatale ulykker.
– Det er faktisk næsten 70 procent af de nærdrukninger, som vi har fået indberettet, der foregår i dagslys. Og det er rigtig vigtig viden, når vi skal forebygge ulykker, siger projektchef i Trygfonden René Højer.
Han peger på, at 43 procent af gæsterne på de danske havne ifølge Trygfondens undersøgelser, ikke mener, at det er risikofyldt at opholde sig på en havn.
– Men det er det altså. Det er en vigtig opgave, at få fortalt, at det godt kan være risikofyldt at opholde sig på en havn. Også midt på dagen, siger René Højer.
Undersøgelsen om nærdrukninger supplerer druknestatistikken ved at give indsigt i, hvordan hændelserne skete, og hvordan personerne blev reddet.
– De peger på, at vi blandt andet skal kigge på, hvordan vi indretter vores havne for at undgå ulykkerne og sikre, at man kan komme op af vandet, hvis man først er faldet i, siger han.
Selv om de fleste nærdrukninger foregår i dagslys og uden påvirkning af alkohol peger undersøgelsen på de samme risikofaktorer, som gør sig gældende for fatale drukneulykker.
I en anden undersøgelse, som Trygfonden har lavet i samme ombæring, fremgår det, at de fatale drukneulykker primært hænder for mænd, som er alene og som har drukket alkohol. Og særligt om aftenen.
I nærdrukningshændelserne er 60 procent af tilfældene mænd. Blandt de fatale drukneulykker er 92 procent af hændelserne blandt mænd.
– Det er vores indtryk fra vores analyse, at kvinder er gode til at følges hjem fra byturen. Hvis vi kunne få mændene — både de unge og de voksne — til at gøre det samme, er vi nået langt, understreger René Højer.
Der er altså både noget at hente i forhold til ændret adfærd og indretning af havneområder.
Trygfonden udgiver årligt en druknestatistik. De seneste tal er fra 2021, hvor 80 mennesker i Danmark druknede. 11 af dem er kategoriserede som dødsfald i en havn.
Den nye undersøgelse om drukneulykker i havne viser, at der mellem 2001 og 2020 druknende 279 mennesker i havne, lystbådehavne og bykanaler i Danmark.
I september 2022 nedsatte daværende transportminister Trine Bramsen (S) en ekspertgruppe, som har haft til opgave at kigge nærmere på, hvordan drukneulykker i danske havne kan forebygges. De tre nye undersøgelser fra Trygfonden er et bidrag hertil.
/ritzau/
Andre læser også