AVIZ

Britisk domstol afviser Rwanda-plan for migranter

Supreme Court to give ruling on government''s Rwanda migrant plan, in London

Dermed holder højesteretten fast i en afgørelse, der tidligere er faldet ved en lavere domstol.

Retten afviste enstemmigt den britiske regerings anke mod den tidligere dom.

I kølvandet på afgørelsen har Storbritanniens regering meldt ud, at den nu vil offentliggøre en ny traktat med Rwanda i løbet af “de kommende dage”.

Det siger en talsmand for Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

– Vi vil fremlægge traktaten i parlamentet i løbet af de kommende dage, så flyvninger (til Rwanda, red.) kan begynde så hurtigt som muligt, siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet.

Tidligere onsdag efter afgørelsen sagde Sunak, at han og regeringen har brugt de seneste måneder på at planlægge alle tænkelige scenarier.

Nu vil regeringen altså forsøge sig med en ny plan, som den håber ikke dømmes ulovlig.

Afgørelsen faldt med henvisning til, at migranter ikke kan sendes til Rwanda, fordi det ikke kan betragtes som et sikkert tredjeland.

Dommeren sagde, at regeringens plan udgør en “reel risiko” for, at asylansøgere vil blive sendt tilbage til deres hjemland, selv om de er flygtet derfra, og der er risiko for, at de vil blive forfulgt, hvis de vender tilbage.

Afgørelsen er den seneste episode i en saga, der begyndte i april sidste år, da Storbritannien underskrev en aftale med Rwanda om at sende papirløse migranter til midlertidige centre i det afrikanske land.

Rwanda-planen er central i Rishi Sunaks immigrationspolitik, og afgørelsen er et stort tilbageslag for Sunaks løfte om at stoppe migranter, der ankommer uden tilladelse til Storbritanniens sydkyst i små både fra Europa.

Rwanda siger onsdag, at de er uenige i rettens kendelse.

– Dette er i sidste ende en beslutning for Storbritanniens retssystem, men vi er uenige i, at Rwanda ikke er et sikkert tredjeland for asylansøgere og flygtninge, siger den rwandiske regerings talskvinde, Yolande Makolo, til AFP.

Danmark har arbejdet med lignende planer om at sende asylsøgere til Rwanda.

Danmark og Rwanda har i 2022 underskrevet en fælles erklæring om, at asylsystemet i dag er dysfunktionelt, og at der er behov for nye løsninger.

Blandt andet i form af en fælles ambition om at etablere en mekanisme for overførsel af asylansøgere fra Danmark til Rwanda.

Peter Starup, som er lektor i menneske- og udlændingeret ved Syddansk Universitet, siger, at Danmark risikerer at ende i en situation som Storbritannien, hvor man ikke kan udsende til Rwanda.

– Det er svært at forestille sig, at man ikke finder frem til noget tilsvarende fra dansk side. Det er en total underkendelse af Rwanda, man er kommet med fra fem enige britiske højesteretsdommere, siger han til Ritzau.

/ritzau/AFP

Andre læser også