AVIZ

Garder får kongeligt ur for at være vellidt og en arbejdshest

Danish Queen Margrethe gives watch to guard

Uret er en hædersbevisning, som overrækkes til en værnepligtig garder ved afslutningen af tjenestetiden.

– Garder J.M. Andersen besidder alle de værdier, en rigtig god garder skal have. Han er en arbejdshest og har altid styr på sin udrustning, sin teoretiske viden og sin praktiske udførsel.

Sådan lyder en del af motivationen for indstillingen af garderen, der er født i Kolding, men vokset op i Helsingør.

Det er gardernes overordnede og kammerater, der indstiller en garder til at modtage hædersbevisningen. Vagtkorpset udpeger én til at modtage det kongelige ur for at være en god kammerat og dygtig soldat.

Ud over Jonathan Mazanti Andersens kvalifikationer som garder bliver også hans særligt afholdte person udpeget som en af årsagerne til, at det netop er ham, der skal modtage den kongelige hæder.

Han er vellidt på vagtholdet, taler godt med alle og er en naturlig frontfigur. Samtidig er han også en god kammerat, lyder det i indstillingen.

Det viser sig især ved Jonathan Mazanti Andersens retfærdighedssans. Den gælder ikke kun ham selv, men også hans medmennesker, som han “oprigtigt ønsker bliver behandlet ordentligt”.

Jonathan Mazanti Andersen er til dagligt tjenestegørende på tredje vagthold.

Historien bag uret går tilbage til 1969, hvor det første gang blev overrakt i anledning af Frederik IX’s 70-års fødselsdag.

Siden traditionen med uret startede, er over 130 gardere blevet hædret med den særlige anerkendelse. Det oplyser Garderforeningen på sin hjemmeside.

/ritzau/

Andre læser også