AVIZ

YouSee klar med ny dokumentarserie om Superligaens tilblivelse

YouSee's nye dokumentarserie
YouSee's nye dokumentarserie "Da Danmark blev Superliga" fortæller historien om en dansk fodboldindustri, der har gennemgået en massiv revolution fra 1970'erne frem til i dag. Foto: FC København.

Pressemeddelelse

20.3.2023 10:00:00 CET | YouSee

Superligaens slutspil er lige om hjørnet, og det samme er en helt ny dokumentarserie fra YouSee, der handler om selvsamme. ”Da Danmark blev Superliga” er historien om skiftet fra amatørisme til professionalisme i dansk fodbold. Fra dengang spillernes betaling var et måltid mad efter en kamp, fordi det blev set som uetisk og umoralsk at modtage penge for at dyrke sport, til spillerkontrakter blev introduceret og Superligaen blev født i 1991. En fortælling om udviklingen af professionel fodbold i Danmark, som mediedirektør i YouSee, Kim Poul Christensen, glæder sig til at præsentere seerne for.

”Da Danmark blev Superliga er den første dokumentarserie fra YouSee. Den fortæller historien om en dansk fodboldindustri, der har gennemgået en massiv revolution fra 1970’erne frem til i dag, som ikke før har været fortalt på tv. Jeg håber, at seerne vil tage godt imod dokumentarserien, som er fyldt med passion, humor og interessante anekdoter fra nogle af tidens største fodboldlegender,” fortæller Kim Poul Christensen og fortsætter:

”Serien er samtidig et skifte i strategisk retning for YouSee’s indholdsproduktion, der i endnu højere grad her henvender sig til kernemålgruppen for YouSee’s tv-kunder, som bl.a. er sportsglade danskere.”

Se traileren til den nye dokumentarserie her.

Fodboldstjernernes fortællinger

I dokumentarserien står kendte fodboldspillere, sportskommentatorer, direktører og klubtrænere frem for at fortælle deres rolle i og erindring om Superligaens tilblivelse, og hvordan den anses som et stykke historie, der fuldstændig revolutionerede turneringsstrukturen i toppen af dansk fodbold. Én af dem er Niels-Christian Holmstrøm, tidligere fodboldspiller, fodboldtræner og sportsdirektør i FC København.

”Superligaens historie er imponerende. Med den har vi løftet dansk topfodbold fra noget 5-øres professionalisme til en kæmpemæssig industri. Tilbage i min spillertid var der en stor udvandring af dygtige danske spillere til udlandet, fordi man simpelthen ikke kunne blive dygtig nok herhjemme. Der var en håbløs umoderne modstand over for at betale spillerne og tilpasse den danske fodboldscene til den internationale udvikling. Det har heldigvis ændret sig i dag, og det kan vi særligt takke Superligaen for.”

En anden af de medvirkende er Lynge Jakobsen, tidligere fodboldspiller, sportschef og sportsdirektør i AaB.

“Jeg husker stadig den dag, jeg skrev under på den første kontrakt i AaB. Den gav mig en årsløn på 18.000 kroner. Det var stort og kulminationen på en årrække, hvor forståelsen af, hvad dansk fodbold var og skulle være, havde gennemgået en massiv forandring. Mange mente, at penge i fodbolden ville være ødelæggende for sporten. Det blev i stedet det første spadestik til den Superliga, vi kender i dag.”

Serien består af tre afsnit, hvor afsnit 1 har særligt fokus på det historiske aspekt omkring skiftet fra amatørisme til professionalisme i dansk fodbold, mens afsnit 2 handler om rivaliseringen mellem Brøndby og FCK og afsnit 3 om de danske klubbers europæiske eventyr.

Om dokumentaren ”Da Danmark blev Superliga”

Igennem en unik blanding af arkivmateriale, nutidsreportage fra Superligaen og interviews med over 25 af de største navne i dansk fodbold, udfoldes den episke historie om, hvordan dansk klubfodbold har udviklet sig til en kæmpe milliardindustri.

 • Dokumentaren får streamingpremiere hos YouSee d. 3. april og består af 3 afsnit á 50 min. varighed.
 • Serien indeholder et datidslag (hovedhistorien) og et nutidslag.
 • Medvirkende: Pernille Harder, Niels Christian Holmstrøm, Claus Borre, Per Frimann, Peter Kjær, Troels Bech, Kim Vilfort, Lynge Jakobsen, Jesper Møller, Mogens Krogh, Claus Thomsen, Kim Brink, Morten Bisgaard, Ulrik Pedersen, Thomas Pyndt, Peter Brüchmann, Flemming Østergaard, Hans Bjerg Pedersen, Ståle Solbakken, Lars Olsen, Claus Steinlein, Poul Erik Andreasen, Dan Hammer, Helge Sander, Per Nielsen, Jesper Jørgensen, Flemming Pedersen, Thomas Bælum, Jesper Hansen, Jacob Neestrup, Kevin Mensah og Gustav Isaksen.
 • Produceret af Drive Studios
 • Executive producere: Amalie Jensen, Kim Poul Christensen, Jonas Schmidt

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere