AVIZ

Vrede landmænd står til at pløje politisk landskab i Holland op

(Peter Dejong/Ritzau Scanpix)
(Peter Dejong/Ritzau Scanpix)

Partiet Landmands-Borger Bevægelsen (BBB) har pløjet det politiske landskab op og ser ud til at vinde ved provinsvalg, der også har betydning for det ene kammer i landets parlament, nemlig senatet.

Det viser exitpolls, skriver nyhedsbureauet AFP. Valget fandt sted onsdag.

Partiet, der er stiftet for mindre end fire år siden, ser ud til at vinde flest sæder i det hollandske senat. Det har lovet at udfordre Ruttes planer om at nedbringe udledningen af nitrogen, som efter planen kan ske ved at nedlægge dele af landbruget og reducere kvægproduktion i landet.

– Hvad sker der her? Vi vidste virkelig, at vi ville vinde, men det her er ubeskriveligt, lyder det fra partileder Caroline van der Plas til det hollandske public service-medie NOS.

BBB har kurs mod at vinde 15 pladser i senatet, mens Ruttes centrumhøjreparti ser ud til at kunne tælle 10. Den prognose bygger på exitpolls.

Ifølge analytikere er partiet et eksempel på en populistisk protestbevægelse, der portrætterer klimahandling som en ny form for tyranni udført af regeringer og den globale elite. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Gennem flere måneder har landbrugssektoren protesteret over regeringens planer, blandt andet ved at blokere regeringsbygninger med traktorer. Bevægelsen har blandt andet vundet opbakning fra den tidligere præsident i USA Donald Trump.

Tusindvis protesterede i Haag lørdag. Her blev der også brugt traktorer til at blokere for lokationen for en tv-debat mellem partiledere.

Bevægelsen har fået medvind i landet, som, ligesom Danmark, har en lang tradition for landbrug.

Regeringen i Holland ønsker at reducere udledningen af nitrogen med 50 procent i 2030.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere