AVIZ

Vandet er på vej tilbage i Gentofte efter ekstraordinært brud

RB PLUS Minister åbner for privatisering af vand

Det oplyser vandselskabet Novafos i en pressemeddelelse omkring klokken fem onsdag morgen.

– Efter et større ledningsbrud i nat kan borgerne i Gentofte i dag opleve, at vandet kan være uklart eller rødbrunt. Det er ganske ufarligt og forsvinder, når man lader vandet løbe, lyder det.

Misfarvningen skyldes typisk luft i rørene eller aflejringer af okker og jern.

Borgerne opfordres til at lade vandet løbe ved at starte med at åbne en enkelt vandhane halvt op og lad det kolde vand løbe i omkring 15 minutter.

Det var omkring klokken 00.30, at Novafos først oplyste, at kommunen var uden vand.

– Novafos har arbejdet på højtryk hele natten på at løse problemet og er nu ved at undersøge, hvad der forårsagede ledningsbruddet, lyder det i pressemeddelelsen.

Vicedirektør og vandchef i Novafos, Bo Lindhardt, oplyste tidligere, at man omkring klokken 23 fik en alarm om et muligt brud på en af de ledninger, der forsyner Gentofte.

Det skete, efter at en entreprenør omkring klokken 18 tirsdag havde beskadiget en vandledning, hvilket ventes at have forårsaget yderligere brud på en strækning.

– Vi arbejder på at begrænse skaden, men der er nogle store ventiler, der skal lukkes, og det tager tid at få folk derud, sagde Bo Lindhardt tidligere til Ritzau.

Per 31. december 2022 boede der 74.838 personer i Gentofte fordelt på 33.702 husstande ifølge kommunen selv.

Ifølge Bo Lindhardt er et brud af denne slags uden fortilfælde.

– Vi har aldrig haft et brud på de her ledninger før, sagde han.

Ifølge Bo Lindhardt fossede der 300-400 kubikmeter vand ud i timen, hvilket svarer til en femtedel af et olympisk svømmebassin. Der er dog ikke tegn på, at det skulle have forårsaget oversvømmelser nogen steder.

Derfor nedsatte Novafos en beredskabsgruppe, hvor der sidder tre chefer, en direktør, en kommunikationsmedarbejder og en teamleder.

Desuden sendte man seks personer ud for at lukke ventilerne, der styrer vandforsyningen, og undersøge bruddet.

Novafos dækker kommunerne Allerød, Ballerup, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal.

– Nu går vi ledningsanlægget igennem og øger overvågningen, så vi er sikker på, at det ikke dukker op igen, siger Bo Lindhardt.

Man var omkring tidligere på natten ved at mobilisere en alternativ løsning for at kunne levere vand til Gentofte Hospital, men problemet blev løst, før det blev relevant at føre ud i praksis.

– På Gentofte Hospital er situationen igen normal, og det har ikke og får ikke nogen konsekvenser for patienterne og hospitalets drift i dag, oplyser presse- og kommunikationschef på Herlev og Gentofte Hospital, Kræsten Niemann, i en sms.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere