AVIZ

Våbengigant betvivler dansk forklaring om omstridt våbenkøb

Forsvarsministeren besøger Letland sammen med forsvarsordførere
Forsvarsministeren besøger Letland sammen med forsvarsordførere (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Det oplyser Lockheed Martin til DR.

DR erfarer ellers, at det fremgår af et notat sendt fra Forsvarsministeriet til forsvarsforligskredsen i Folketinget, at for høj pris og for lang leveringstid fik ministeriet til at stemple våbensystemet som “ikke relevant”.

Det skete, i forbindelse med at Folketinget i januar skulle vælge et nyt våbensystem, der kunne erstatte det artilleri, som Danmark har leveret til Ukraine for at støtte landet i krigen mod Rusland.

Det blev besluttet at købe et nyt våbensystem for 1,74 milliarder kroner. Og valget faldt på et system fra den israelske våbenproducent Elbit.

Ifølge DR anbefalede Forsvarsministeriet i sit notat fra januar, at Danmark brugte 942,7 millioner kroner på raketkastersystemer af typen Puls fra Elbit.

Lockheed Martin bekræfter, at våbenproducenten har været i dialog med flere danske myndigheder under Forsvarsministeriet.

Det skete ved en workshop, som blev afholdt i Danmark sidste år, og som var en del af de danske forberedelser til et nyt forsvarsforlig.

Men våbengiganten afviser altså at have medvirket i officielle drøftelser om pris og leveringstid på raketkastersystemet Himars.

– Workshoppen inkluderede ikke en formel forhandling om pris og tilgængelighed, siger talsperson hos Lockheed Martin Angela Marcum til DR.

Det fremgår dog ikke, om den amerikanske våbengigant har haft uformelle drøftelser med de danske myndigheder og de repræsentanter for det danske forsvar, som deltog i workshoppen.

Ifølge DR var det netop produktion- og leveringstider, der var på programmet ved arrangementet, som fandt sted på Oksbøl Kaserne i november.

Oplysninger om leveringstider gives ifølge Lockheed Martin normalt kun i forbindelse med en formel henvendelse på regeringsniveau.

Under en rejse med forsvarsordførerne i Baltikum meddelte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) 26. januar, at et bredt politisk flertal var blevet enig om at indkøbe nyt artilleri fra Elbit.

Valget faldt angiveligt på Elbit, fordi den israelske producent hurtigst kunne levere artilleriet, som Danmark skulle bruge.

I slutningen af maj kunne mediet Altinget dog afsløre på baggrund af aktindsigter, at Ellemann-Jensen som forsvarsminister gav Folketinget kort tid til at godkende milliardindkøbet af våben fra Elbit.

Men tidsfristen var i realiteten slet ikke så kort, som ministeren havde givet indtryk af til Folketingets partier. Det fik flere partier til at beskylde Jakob Ellemann-Jensen for at vildlede Folketinget.

Efterfølgende kunne Altinget også afsløre, at den franske våbenproducent Nexter aldrig modtog en henvendelse fra Danmark om at få et tilbud på hurtig levering af 19 kanoner.

Ellemann-Jensen havde ellers i januar ifølge Altinget oplyst Folketinget om, at tre våbenproducenter var blevet bedt om et tilbud.

Blandt dem var Nexter.

DR har spurgt Forsvarsministeriet, hvor Danmarks oplysninger om pris- og leveringstiderne på de amerikanske Himars-systemer stammer fra.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) henviser i den forbindelse til en redegørelse af sagen, som han har bedt om at få iværksat.

Indtil den er færdig, har han ikke yderligere kommentarer til sagen.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere