AVIZ

USA offentliggør video af flydrama over Sortehavet

View from a U.S. Air Force unmanned MQ-9 aircraft of a incident over the Black Sea
View from a U.S. Air Force unmanned MQ-9 aircraft of a incident over the Black Sea (U.s. Air Forcea/Reuters)

Det rapporterer CNN.

Optrinet tirsdag varede ifølge det amerikanske forsvarsministerium 30 til 40 minutter og endte med, at dronen styrtede i havet.

Selve videoen er af den amerikanske hær redigeret ned til 40 sekunder.

Kameraet på dronen af typen MQ-9 Reaper peger på videoen bagud mod flyets hale og dets propel.

Her kan man se, at et russiske fly af typen Sukhoi SU-27 nærmer sig.

Da flyet kommer tæt på, dumper det flybrændstof på dronen, mens det forsøger at afvise det ubemandede amerikanske fly.

Det sker endnu en gang, hvorefter videoforbindelsen tilsyneladende forsvinder.

USA siger, at dramaet udspillede sig i internationalt luftrum.

Rusland har hævdet, at der aldrig var en kollision mellem dronen og et af de russiske fly. Men af videoen fremgår det, at dronen bliver ramt.

Herved skades propellen i halen.

Det er derfor dronens operatører – der formentlig udfører deres arbejde fra USA eller et sted i Europa – som må betjene dronen som et svævefly. Det taber højde over Sortehavet og ender med at styrte i havet.

Amerikanske embedsmænd fortæller CNN, at de amerikanske operatører når at slette alt følsomt software på dronen, før det styrter. Så Rusland ikke kommer i besiddelse af hemmeligt materiale.

Ifølge Rusland var dronen tæt på Krim. Den ukrainske halvø, som Rusland annekterede i 2014. Og dronen foretog “bratte manøvrer” ifølge den russiske forklaring.

Episoden understreger den risiko, der er for en direkte konfrontation mellem Rusland og USA i forbindelse med den russiske invasion i Ukraine.

En invasion som USA og Vesten opfatter som et voldsomt brud på folkeretten. De har lige siden invasionen i februar 2022 støttet Ukraine med massiv militærhjælp.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere