AVIZ

USA: Kina hævder at afvise planer om invasion af Taiwan

TOPSHOT-US-CHINA-DIPLOMACY-APEC-SUMMIT

Det oplyser en højtstående amerikansk embedsmand efter præsidenternes møde i USA ifølge nyhedsbureauet Reuters.

– Xi fortalte Biden, at Kina foretrækker en fredelig genforening med Taiwan, men begyndte derefter at snakke om, i hvilke omstændigheder man kunne bruge magt, lyder det.

– Xi prøvede at indikere, at Kina ikke forbereder en massiv invasion af Taiwan, men det ændrer ikke USA’s tilgang.

Kina anser Taiwan som en del af kinesisk territorie, selv om parterne har haft hver deres styre, siden borgerkrigen i Kina sluttede i 1949

USA anerkender også Taiwan som en del af Kina, men har tidligere erklæret sig klar til at forsvare øen, hvis Kina gør alvor af truslerne om at indlede en invasion.

Amerikanske embedsmænd har før spået, at Kina vil forsøge at invadere Taiwan i 2027.

Ifølge den højtstående amerikanske embedsmand fortalte Xi også Biden, at det farligste anliggende i de to landes forhold netop er spørgsmålet om Taiwan.

På mødet blev de to parter enige om at genoptage den militære kommunikation for at undgå misforståelser i fremtiden.

Trods spekulationerne om en invasion af Taiwan, har amerikanske embedsfolk tidligere vurderet, at en sådan militær operation vil være ekstremt svær at udføre.

USA har doneret militært udstyr til Taiwan for milliarder af dollar i et forsøg på at hindre en invasion, i stil med den Rusland har iværksat mod Ukraine.

Militær forstærkning af den type vækker jævnligt kritik fra Kina, der ofte spiller med musklerne ved at krydse Taiwanstrædet med militærfly og krigsskibe.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere