AVIZ

USA bakker op om Israels påstand om Hamas-central under hospital

US-POLITICS-JEAN-PIERRE-KIRBY-BRIEFING

Udtalelserne kommer fra talsmanden for USA’s Nationale Sikkerhedsråd, John Kirby, om bord på præsidentflyet Air Force One.

Al-Shifa er det største hospital i Gaza. Israel har omringet det og er under internationalt pres på grund af meldinger om en svær situation for civile og mange dødsfald på hospitalet.

De militante grupper Hamas og Islamisk Jihad “driver et kommando- og kontrolknudepunkt fra al-Shifa i Gaza By”, siger Kirby ifølge nyhedsbureauet AFP.

– De har opbevaret våben der, og de er klar til at reagere på en israelsk militæroperation mod det anlæg.

Israel hævder ligeledes, at det har information om et underjordisk Hamas-hovedkvarter på hospitalet. Oplysningen om Hamas-centeret er en vigtig del af Israels begrundelse for angreb i området.

Hamas har gentagne gange benægtet, at militante fra bevægelsen opholder sig under hospitalerne. Flere hospitalsdirektører fra Gazastriben har også benægtet det.

De seneste dage har der været stor opmærksomhed om den humanitære situation på især al-Shifa – men også en række andre hospitaler.

Der mangler blandt andet el, og det gør situationen kritisk for patienter, lyder det.

Lederen af al-Shifa sagde tirsdag, at 179 mennesker – heriblandt spædbørn og patienter, der er døde på intensivafdelinger – var blevet begravet i en massegrav på hospitalets område i Gaza By.

– Vi var tvunget til at begrave dem i en massegrav, sagde hospitalsdirektøren, Muhammad Abu Salmiya, til AFP.

Hamas har ifølge nyhedsbureauet Reuters udtalt, at 650 patienter er fanget på hospitalet. Derudover befinder der sig ifølge Hamas mellem 5000 og 7000 andre civile, som er fanget på hospitalskomplekset.

Offensiven ved hospitalet er led i fortsatte israelske angreb, som ifølge Hamas har kostet over 11.000 mennesker livet i Gaza.

Angrebene er en reaktion på Hamas-angrebet 7. oktober i Israel, hvor 1200 mennesker ifølge israelske tal blev dræbt.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere