AVIZ

Ukraines præsident: Vi tilgiver ikke russerne for Butja

FILES-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-BUCHA-ANNIVERSARY
FILES-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-BUCHA-ANNIVERSARY (Ronaldo Schemidt/Ritzau Scanpix)

Da russerne opgav en oprindelige plan om at indtage Kyiv og var blevet drevet ud af den lille by Butja og nabobyen Irpin sidst i marts sidste år, fandt ukrainerne mange dræbte civile med hænderne bagbundet.

Frygtelige billeder fra den russiske besættelse gik verden rundt, og internationale efterforskere er ved at indsamle bevismateriale fra de to byer og andre områder, hvor russerne ifølge ukrainere begik grove krigsforbrydelser.

Russerne afviser beskyldningerne.

Zelenskyj beskriver Butja som “et symbol på grufulde forbrydelser” begået af den russiske besættelsesstyrke.

Under den kortvarige russiske besættelse af byen blev over 1400 mennesker dræbt – deriblandt 37 børn. Over 175 mennesker blev fundet i massegrave og torturkamre.

Ukrainerne har foretaget opgørelser med over 9000 registrerede russiske krigsforbrydelser i byen.

– Vi vil aldrig glemme ofrene for denne krig, og vi vil med sikkerhed bringe alle russiske mordere for retten. Vi vil aldrig tilgive det. Vi vil straffe hver eneste af de skyldige, siger den ukrainske leder.

Der er sent fredag planlagt mindehøjtideligheder for ofrene i forbindelse med årsdagen.

Blandt andre er ledere fra Kroatien, Slovakiet og Slovenien i Ukraine for at markere dagen, oplyser den kroatiske regering.

Kampe fortsætter i det østlige og sydlige Ukraine, hvor russerne har erobret territorium.

Indbyggere i Butja har i denne uge sagt til Reuters, at de dybe psykologiske ar fra den russiske besættelse vil tage generationer at komme sig over krigen.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere