AVIZ

Ukraine mistænker sine egne efter ødelæggelse af verdens største fly

FILES-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-AVIATION
FILES-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-AVIATION (Genya Savilov/Ritzau Scanpix)

Det oplyser statsanklageren samt efterretningstjenesten SBU fredag ifølge Reuters.

To af de mistænkte er blevet tilbageholdt, mens den sidste, den tidligere generaldirektør i selskabet, eftersøges.

Flyet, Antonov An-225, blev ødelagt i de helt tidlige dage af Ruslands invasion af Ukraine, der begyndte 24. februar 2022.

Ifølge statsanklageren og SBU forhindrede de mistænkte det ukrainske hjemmeværn i at barrikadere lufthavnen Hostomel, hvor flyet var parkeret.

Hostomel ligger i udkanten af Ukraines hovedstad, Kyiv, som Rusland i starten af krigen forgæves forsøgte at indtage.

Det førte til flyets destruktion under kampe i lufthavnen, der var et vigtigt strategisk og symbolsk mål for Rusland.

– Vi foretager en retfærdig efterforskning af sagen. De, som har hjulpet fjenden med at ødelægge et af Ukraines symboler, fortjener en passende straf, siger Vasyl Maljuk, chef for SBU, i en udtalelse ifølge Reuters.

Hvis de bliver dømt, risikerer gerningsmændene op til 15 år i fængsel.

Flyet, også kaldet “Drøm” eller “Mriya” på ukrainsk, blev oprindeligt bygget i slutningen af 1980’erne og vejede omkring 705 ton.

– Vi kommer helt sikkert til at bygge et nyt fly, for “drømmen”, ligesom Ukraine, kan ikke destrueres, siger Vasyl Maljuk.

Det var 84 meter langt, målte 18,1 meter i højden og havde et vingefang på 88,4 meter.

Formålet med flyet var oprindeligt at transportere en sovjetisk rumfærge, men det blev senere til et almindeligt fragtfly.

“Mriya” landede få uger forinden invasionen og sin ødelæggelse i Billund Lufthavn for at aflevere 2,5 millioner selvtest-kit til coronavirus.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere