AVIZ

Topmøde åbner med mål om fredskøreplan – men Israel er ikke med

EGYPT-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-SUMMIT

Det siger Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, ved åbningen af topmødet lørdag ifølge nyhedsbureauet dpa.

Topmødet har fået navnet “Cairo Peace Summit” – altså fredstopmødet. Det finder sted i Egyptens hovedstad, Kairo.

Den egyptiske præsident ønsker at nå en “køreplan, der skal afslutte den igangværende humanitære tragedie og genoplive fredsprocessen”.

Topmødet er gået i gang, mens der er frygt for, at konflikten mellem Israel og palæstinensere kan udvikle sig til en større regional krig.

Ved topmødet deltager en række fremtrædende navne. Blandt andre FN’s generalsekretær, António Guterres, Det Europæiske Råds formand, Charles Michel, præsidenten for Det Palæstinensiske Selvstyre, Mahmoud Abbas, og Jordans kong Abdullah.

Men en afgørende part i konflikten mangler. Israel er nemlig ikke repræsenteret.

Mahmoud Abbas siger i sin åbningstale ved topmødet, at “vi vil forblive i vores land”.

– Vi rejser ikke væk, vi rejser ikke væk, siger selvstyrepræsidenten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Uroen i regionen blussede for alvor op på ny, da den militante palæstinensiske gruppe Hamas lørdag den 7. oktober gennemførte et omfattende overraskelsesangreb i Israel.

De tog over 200 gidsler og dræbte mindst 1400 mennesker, heriblandt civile. Det oplyser israelske embedsmænd ifølge nyhedsbureauet AFP.

Israel har siden lovet at slå meget hårdt ned på Hamas.

Bombardementer af Gaza har ført til omfattende ødelæggelser. Ifølge det Hamas-kontrollerede sundhedsministerium i området er foreløbig 4137 palæstinensere blevet dræbt, skriver AFP.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere