AVIZ

To skibe i Det Røde Hav er blevet angrebet fra Yemen

FILE PHOTO: Containers are seen on the Maersk''s container ship Maersk Gibraltar at the APM Terminals in the port of Algeciras

Det oplyser USA’s militære kommando, Centcom, i en udtalelse tirsdag.

Der er ingen personer, der er meldt tilskadekomne i forbindelse med angrebene.

Det ene skib skal ifølge Centcom være blevet angrebet med en drone og et ballistisk missil designet til at ramme et skib. Omkring samme tid har det andet skib meldt om en eksplosion i vandet i nærheden af skibet.

Yahya Sarea, en Houthi-talsperson, siger, at der blev brugt droner mod de to skibe, fordi besætningerne ikke svarede på gruppens henvendelser.

Torsdag blev et skib fra det danske rederi Mærsk også angrebet i Det Røde Hav. Et missil havde kurs mod skibet, men ramte ikke.

Houthi-bevægelsen, som har kontrol med store dele af det nordlige Yemen, tog ifølge nyhedsbureauet Reuters skylden for angrebet.

Angrebet var blot et i en række af angreb mod skibe i Det Røde Hav.

Efterfølgende meddelte Mærsk, at rederiet sætter sejlads i Det Røde Hav på pause.

Også rederierne Hapag-Lloyd, MSC og CMA CGM har meddelt, at de sætter al sejlads i Det Røde Hav på pause.

USA’s udenrigsministerium siger, at den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, i en samtale med den saudiarabiske udenrigsminister, Faisal bin Farhan, har fordømt Houthi-bevægelsens angreb på kommercielle skibe i Det Røde Hav.

Blinken opfordrer parterne til at samarbejde for at opretholde den maritime sikkerhed, lyder det.

Mandag aften dansk tid oplyste USA’s forsvarsminister, Lloyd Austin, at en række lande med USA i spidsen har indgået et nyt militærsamarbejde i Det Røde Hav.

Her skal de medvirkende lande patruljere havet for at beskytte den internationale skibsfart mod angreb.

Samarbejdet inkluderer ifølge forsvarsministeriet Storbritannien, Bahrain, Canada, Frankrig, Italien, Holland, Norge, Seychellerne og Spanien. Danmark er ikke nævnt på listen.

Efter angrebet på Mærsk-skibet sagde den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), at Danmark sammen med andre lande overvejer indgreb i Det Røde Hav for at beskytte den civile skibsfart.

Houthi-bevægelsen er støttet af Iran. Bevægelsen har truet med at angribe alle skibe med kurs mod Israel uanset skibenes nationalitet.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere