AVIZ

Socialpsykiatrien i Esbjerg skal bruge idræt og bevægelse som pædagogiske værktøjer

Socialpsykiatrien i Esbjerg skal bruge idræt og bevægelse som pædagogiske værktøjer
Socialpsykiatrien i Esbjerg skal bruge idræt og bevægelse som pædagogiske værktøjer

Pressemeddelelse

9.3.2023 06:00:00 CET | Ombold

Den 1. marts ”satte” et team på fire socialfaglige medarbejdere fra Center for socialpsykiatri i Esbjerg Kommune sig på ”skolebænken”. De fire medarbejdere har daglig kontakt med nogle af kommunens mest udsatte borgere, der har kæmpet med hjemløshed, men nu er i egen bolig. Deres primære opgave er at støtte og udvikle disse borgere, så de kan opnå et mere meningsfuldt liv.

De socialfagligmedarbejdere skal uddannes som led i, at støtte/kontakt-indsatsen i Esbjerg Kommune skal idrætscertificeres. Det betyder, at socialpædagogerne skal bruge idræt og bevægelse som pædagogiske middel til at udvikle og løfte de borgere, de er i daglig kontakt med. Og det med at bruge idræt og bevægelse i socialpsykiatrien er slet ikke en fjern tanke.

– Grundlæggende forsøger vi at tænke sundhed og motion ind i alle vores indsatser. Netop derfor synes vi, at det ligger lige til højrebenet, at vi også bliver idrætscertificeret. På den måde får vi nye indsigter, erfaringer og læringer, som vi kan bygge ovenpå noget af det, som vi allerede gør i dag, fortæller Ulla Ankersø, Tilbudsleder i Center for Socialpsykiatri

Idræt som middel og mål

Idrætscertificeringen handler frem for alt om at indbygge simpel bevægelse og idræt i de meget udsatte borgeres hverdag. Det vil løbende give borgerne succesoplevelser, og fællesskabet omkring bevægelsen og idrætten vil styrke deres sociale kompetencer.

Det kan først og fremmest være medvirkende til, at borgerne bliver bedre til at leve i eget hjem. Succesoplevelserne fra idrætten og bevægelsen skal altså være med til, at borgerne får mere mod på at klare dagligdagens udfordringer i egen bolig.

Og med idrætten som tryg følgesvend er det store håb, at nogle af de udsatte borgere, der er i egen bolig, kan blive en del af idrætsfællesskaber med ligesindede eller måske få tilknytning til det lokale foreningsliv.

Det er med andre ord idrættens og bevægelsens sociale samvær, der skal give sparket til den sociale isolation og den medfølgende ensomhed.

– Kan vi gennem idræt give vores borgere nye fællesskaber, så de bliver fyldt med gode oplevelser, så kan vi også være med til at styrke deres hverdag i egen bolig. Derfor er det en glædelig nyhed, at vi nu kan få gang i den her certificering. Det arbejder glæder jeg mig til at følge, siger Jakob Lykke, formand for Borger & Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune er med i udviklingen af idrætscertificeringen

Det er OMBOLDs erfaringer med at skabe positive idrætsfællesskaber for mennesker i udsatte positioner, der er afsættet for idrætscertificeringen.

– I OMBOLD kan vi se, at det fællesskab der kommer af at dyrke idræt, kan gøre en stor forskel for udsatte mennesker, og det kan være med til at skabe positive livsforandringer i forhold til ensomhed, sundhed og misbrug. Der ligger et stort potentiale i at gøre idrætten til en del af den socialpædagogiske praksis i forhold til udsatte borgere. Det er derfor fantastisk, at Esbjerg kommune er ”first mover” på dette område og vil være med til at udvikle en idrætscertificering til det sociale område, udtaler Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD.

Udover OMBOLD, VIA University College og WeShelter, står DIF også bag idrætsforløbet. Tilsammen rummer disse organisationer stor viden om idrættens gavnlige effekter for mennesker i udsatte positioner.

Men der er behov for at afprøve teorien i praksis. Det betyder, at de erfaringer og oplevelser, som socialpædagogerne i Esbjerg gør sig, kommer til at påvirke, hvordan det endelige idrætscertificeringsforløb kommer til at tage sig ud, når certificeringen skal udbredes.

Projektet er støttet med midler fra TrygFonden, og målsætningen er, at idrætscertificeringsforløbet skal udbredes til herberger, bostøtteområder og kommuner i hele landet, så udsatte borgere i alle dele af Danmark kan få glæde af fællesskabet, der opstår, når man bevæger sig sammen.

Undervejs i forløbet vil VIVE være med på sidelinjen for at evaluere certificeringen.

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere