AVIZ

Ny bæredygtig overenskomst for elektrikerne

De centrale forhandlere: (tv) Christian Elgaard, næstform. Dansk El-Forbund, Lars Kræmer, næstform. Dansk El-Forbund, Benny Yssing, form. Dansk El-Forbund, Henrik Fugmann, form. TEKNIQ Arbejdsgiverne, Troels Blicher Danielsen, adm. direktør, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Linda Nordstrøm Nissen, underdirektør, TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: Ulrik Jantzen
De centrale forhandlere: (tv) Christian Elgaard, næstform. Dansk El-Forbund, Lars Kræmer, næstform. Dansk El-Forbund, Benny Yssing, form. Dansk El-Forbund, Henrik Fugmann, form. TEKNIQ Arbejdsgiverne, Troels Blicher Danielsen, adm. direktør, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Linda Nordstrøm Nissen, underdirektør, TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: Ulrik Jantzen

Pressemeddelelse

9.3.2023 05:30:00 CET | TEKNIQ Arbejdsgiverne

Knapt 16.000 elektrikere er nu på vej til at få ny overenskomst. TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund indgik sent i aftes et forlig, som nu skal til afstemning blandt medlemmerne. Fra begge sider af bordet er der stor tilfredshed med, at det lykkedes at lande et ansvarligt og grønt forlig, som tilmed rummer en nyskabelse på barselsområdet. Derudover vil branchen også arbejde for klimaneutralitet og dokumentere sit eget grønne fodaftryk.

– Da vi indledte forhandlingerne, gav vi samtidig håndslag på, at vi ville lægge os i selen for at nå en aftale. Vi har nu landet et godt forlig, hvor virksomhederne bliver bedre rustet til fremtiden, og branchen tager de første skridt mod at blive CO2-neutrale, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Der var lagt op til historisk svære forhandlinger på baggrund af både høj omsætning i branchen de senere år, som blev fulgt op af tårnhøje energipriser og en galopperende inflation. Af samme grund er Dansk El-Forbund også godt tilfreds med, at det lykkedes at nå hinanden.

– Vi kom i land med bedre løn og satser, og det er vigtigt i den nuværende økonomiske situation for vores medlemmer. Der er også gode perspektiver i stærkere samarbejde om uddannelse, den grønne omstilling og arbejdsmiljøet. Plus regler for flekstid, hvis medarbejderne vel at mærke ønsker det. Jeg vil derfor gerne takke TEKNIQ Arbejdsgiverne for de hårde, men også konstruktive forhandlinger, siger Benny Yssing, formand for Dansk El-Forbund.

Blandt de centrale elementer i aftalen er:

 • Stigning i mindstelønnen på 4,50 kroner i 2023 og 4,50 kroner i 2024.
 • Nyt samlet lønloft på 225 kr. under barsel, der fremmer ligestillingen mellem mænd og kvinder.
 • Mere lokal selvbestemmelse og mere fleksibel arbejdstid.
 • Styrkelse af det høje faglige niveau i branchen ved lettere adgang til midler til efteruddannelse.
 • Betalingssatserne til elever og lærlinge stiger med 4,5% i 2023 og 3,5% i 2024.
 • Arbejdsgivers pensionsbidrag stiger pr. 1. juni 2023 fra 8 til 10%, mens medarbejderbidraget går fra 4 til 2%. Den samlede pensionsindbetaling er stadigvæk 12%.
 • Bidraget til fritvalgsordningen stiger med 2 procentpoint pr. 1. marts 2024, og der bliver hyppigere mulighed for udbetaling.
 • Modernisering af elbranchens akkordsystem.

Hvis den nye aftale bliver stemt igennem, er den nye overenskomst gyldig med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2023.

I 2020 stemte 76,3 procent af elektrikerne ja til overenskomsten.

Andre læser også

Find de smukkeste smykker

  Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
  Læs mere