AVIZ

Slovakiets regering stopper militærhjælp til Ukraine

Robert Fico, Zuzana Caputova

Det er en beslutning, som han allerede bebudede under valgkampen.

Til parlamentet siger Fico, at hans land “ikke længere vil forsyne Ukraine med våben”.

Men EU-landet Slovakiet, der er medlem af Nato, vil stadig levere humanitær hjælp til det krigsramte naboland.

Beslutningen om at droppe den militære hjælp vil ærgre store dele af den vestlige alliance og være et brud på det sammenhold, som både Nato og EU har forsøgt at opretholde over for Ukraine.

Fico blev onsdag – tre uger efter valget – taget i ed som premierminister for fjerde gang.

Han siger, at han torsdag vil forklare sin beslutning over for sine europæiske kolleger på EU’s topmøde.

I sin tale til parlamentet går han et skridt længere endnu i forhold til Slovakiets EU-partnere.

– Jeg vil ikke stemme for nogen som helst sanktioner mod Rusland, medmindre vi ser analyser, som viser, hvordan det berører Slovakiet.

– Hvis der kommer sådanne sanktioner, som vil skade os, lige som de fleste sanktioner allerede har, så ser jeg ingen grund til at at støtte dem, fastslår han.

Den konservative og liberale opposition i parlamentet har udtrykt bekymring over, hvor det placerer Slovakiet, når man ikke længere vil støtte Ukraine med militære midler.

Ruslands regering nedtoner torsdag betydningen af den slovakiske beslutning.

– Slovakiet har ikke haft en ret stor andel i leverancerne af våben. Så det vil knapt komme til at berøre hele processen, siger Dmitrij Peskov. Han er talsmand for præsident Vladimir Putin.

Den nye slovakiske regering består af tre partier: Ficos venstrefløjsparti Smer-SSD, det nationalistiske SNS og det socialdemokratiske Hlas-SD.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere