AVIZ

Skriftlig aftale skal forhindre lignende trepartsaftaler fremover

Pressemøde i Finansministeriet,

Parterne understreger da også enstemmigt, at aftalen er en engangsforestilling.

– Det, der er sket i den her trepartsforhandling, er, at regeringen har lænet sig helt ind over midten, hvor man faktisk har forhandlet direkte om navngivne faggruppers løn og om overenskomstforhold, og det bør sådan set ikke ske, siger Mona Striib, formand i fagforeningen FOA.

Parternes budskab markeres ved, at de har skrevet under på en skriftlig aftale om, at det ikke må ske igen.

Aftalen er skrevet under af regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Akademikerne og arbejdsgiverne, siger Morten Skov Christiansen, formand i FH.

– Vi tager et usædvanligt træk og laver en korrektion i forhold til løndannelsen i den offentlige sektor, tilføjer han.

– Men vi har også givet håndslag på, at det her som sagt er en engangsforestilling, og at vi ikke kommer til at gøre det igen.

Et centralt element i den danske arbejdsmarkedsmodel er de frivillige aftaler, der indgås mellem arbejdsgiverforeninger og fagforeninger om primært løn- og arbejdsvilkår for de enkelte faggrupper.

Men denne gang har regeringen altså blandet sig direkte og indgået en aftale med fagbevægelsen og arbejdsgiverne om lønløft til personale i sundheds- og ældresektoren samt pædagoger.

Aftalen skal ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) sikre, “at der vil være hænder til en god pleje og omsorg for vores børn, ældre og syge i de kommende år”, sagde han på et pressemøde mandag, hvor aftalen blev præsenteret.

Mona Striib siger, at man med aftalen “helt klart” er gået et skridt længere, end man normalt ville have gjort.

Men hun mener samtidig, at den danske model “lever og trives i bedste velgående”.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) afviser, at modellen er en myte.

– Jeg mener, vi har en stærk arbejdsmarkedsmodel med nogle stærke overenskomstsystemer, men også med nogle parter, der virkelig er klar til at tage ansvar og indgå kompromisser, siger hun.

Aftalen er således et “vigtigt skridt i en tid, hvor vi kan se, at der er mangel på vigtige medarbejdergrupper”, mener ministeren.

Som en del af trepartsaftalen skal modellen i den offentlige sektor dog styrkes og udvikles.

Af den grund har overenskomstparterne blandt andet forpligtet sig til at drøfte en række spørgsmål, der skal sikre, at modellen løbende tager hensyn til samfundsudviklingen.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere