AVIZ

Ryanair taber ankesag om statsstøtte til luftfart ved EU-domstol

FILES-IRELAND-AVIATION-EARNINGS-RYANAIR

Dermed taber Ryanair ankesagen, oplyser EU-domstolen torsdag.

I marts 2020 oplyste Frankrig kommissionen om, at de under corona ville give franske luftfartsselskaber mulighed for at udsætte en luftfartsskat og skat på flybilletter.

I Sveriges tilfælde har Ryanair kritiseret, at staten gav mulighed for en lånegaranti på op mod fem milliarder svenske kroner til hjælp for selskaber med svensk licens under coronapandemien.

Kommissionen gav de to støtteforanstaltninger grønt lys, hvilket Ryanair efterfølgende udfordrede ved domstolen. Det irske luftfartsselskabs søgsmål blev afvist, da man mente, at støtten lå inden for skiven for EU-lovgivning.

Ryanair ankede dommen til en højere retsinstans, som torsdag afviser alle Ryanairs argumenter og dermed bekræfter, at dommen ved første instans står ved magt.

I september faldt der dom i en anden sag, som Ryanair havde anlagt.

Her var selskabet ude med riven efter SAS, da man mente, at det dansk-svenske luftfartsselskab havde fået en urimelig fordel gennem kreditgarantier, og at der derfor var tale om forskelsbehandling mellem selskaber.

Ryanair henviste til, at SAS fik en garanti for kredit på maksimalt 1,5 milliarder svenske kroner stillet til rådighed af henholdsvis Danmark og Sverige.

Pengene var tænkt som en delvis kompensation for aflysninger og ændringer af SAS’ flyvninger under corona. Her blev SAS og andre luftfartsselskaber hårdt ramt af rejserestriktionerne, der skulle begrænse spredningen af sygdommen.

Hjælpen fra Danmark og Sverige gav dog ifølge Ryanair SAS en urimelig fordel i konkurrencen med blandt andet Ryanair.

EU-Domstolens konklusion lød på, at SAS ikke havde modtaget ulovlig statsstøtte.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere