AVIZ

Rumstationens snarlige kommandør laver chokolademousse i rummet

Space Station Crew-7 arrive at Kennedy Space Center

Han er den sjette europæiske astronaut, som bliver kommandør på rumstationen.

Når missionen slutter i 2024, vil Andreas Mogensen have været kommandør omkring et halvt år og bliver dermed den hidtil længst siddende europæiske kommandør på rumstationen.

Det skriver Rumrejsen, et landsdækkende samarbejde om formidling, der fremmer børn og unges interesse for STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics).

Omkring 3000 danske skoleelever ser med på en livestreaming ved overdragelsen af kommandoen på rumstationen tirsdag.

Det er European Space Education Resource Center (Esero), et ressourcecenter, som producerer uddannelses- og undervisningsmaterialer samt aktiviteter om rummet til dagtilbud, grundskoler og gymnasier, som faciliterer livestreamen.

Omkring klokken 15.40 dansk tid vil Andreas Mogensen officielt få overleveret “commandership” for rumstationen af den nuværende kommandør.

Den danske astronaut er allerede godt i gang med de forskellige forskningsprojekter, som skal udføres over det næste halve år.

Søndag rørte han for eksempel en chokolademousse sammen 200 kilometer over Jorden.

Det skriver han i et opslag på det sociale medie X.

Chokolademoussen var en test af et eksperiment fra ESA og det franske rumagentur (CNES) kaldet “Food Processor”.

De undersøger, hvilke muligheder der er, for at lave mad i rummet.

– I øjeblikket bliver al vores mad tilberedt på Jorden og pakket i forvejen. Alt, hvad vi skal gøre, er at tilføre vand til maden eller opvarme den, skriver Andreas Mogensen.

– Det at kunne lave mad i rummet kunne være en stor fordel for kommende besætninger.

/ritzau/

Andre læser også