Pressemeddelelse
29.3.2023 08:00:01 CEST | Region Sjælland
CO2-udledningen fra regionens sygehuses energiforbrug skal være reduceret med 75 procent i 2030. 80 procent af regionens plastikaffald skal genanvendes inden 2030. Alle regionens bygninger skal forsynes med certificeret grøn strøm og bæredygtig varme i 2025. Sådan lyder nogle af de nye, konkrete målsætninger i den klimahandlingsplan, som regionsrådet i Region Sjælland vedtog tirsdag aften.
– Med vores nye klimaplan sætter vi barren højt og fortsætter det ambitiøse arbejde med grøn omstilling af vores organisation. Det skal vi også, for det haster med handling på klimaområdet, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland og fortsætter:
– Vi har som region et stort ansvar for at gå forrest med den grønne omstilling, men også samtidig at sikre os, at vi får mest mulig klimaeffekt for pengene. Derfor glæder jeg mig over, at vi med klimaplanen har et konkret værktøj, der viser, hvordan vi kommer i mål med at reducere regionens klimaaftryk, samtidig med at kvaliteten i vores kerneydelser fastholdes.
Det danske sundhedsvæsen står for cirka 6 procent af den samlede danske CO2-udledning og producerer årligt store mængder affald. Alene de syv sygehuse i Region Sjælland sender dagligt næsten 10 tons affald til forbrænding. Til sammenligning producerer en gennemsnitsdansker cirka 800 kilo husholdningsaffald årligt.
Region Sjælland gode erfaringer fra allerede igangsatte klimaprojekter, der skal bidrage til at reducere regionens klimaaftryk. Eksempelvis viser et studie fra regionen, at man ved at ændre arbejdsgange i den medicinske blandeenhed på Slagelse Sygehus både kan mindske medicinspild og potentielt reducere Region Sjællands CO2-udledninger med op til 50 ton årligt.
– Vi ønsker et sundhedsvæsen, der handler klimavenligt, bruger ressourcerne bedst muligt og som bidrager aktivt til den grønne omstilling af samfundet. Vores erfaringer viser, at der er store økonomiske og klimamæssige gevinster at hente ved at sætte turbo på den grønne omstilling i sundhedsvæsnet. Med klimaplanen for 2023-2024 har vi særligt fokus på at tænke grøn omstilling ind i alle led af regionens sygehusdrift, og planen indeholder en række konkrete indsatser, som kan igangsættes hurtigt i organisationen, siger Bruno Jerup, formand for Udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø.
Ingen løser klimaudfordringen alene. Derfor deltager Region Sjælland i en række samarbejder med regioner, kommuner og virksomheder, der har fokus på klimaforbedringer og grøn omstilling gennem energireduktion, bæredygtige hospitaler, grønne offentlige indkøb samt implementering af moderne tekniske løsninger.
At nå i mål med omstillingen til en mere klimavenlig og bæredygtig organisation handler dog ikke kun om tekniske løsninger. Det handler også om at inddrage og engagere regionens omkring 19.000 ansatte i arbejdet med grøn omstilling.
– Medarbejderne er det største aktiv i den grønne omstilling. Deres engagement har en særlig styrke og er helt nødvendigt, når potentialerne i grøn omstilling skal findes, og når de skal udleves i dagligdagen. Heldigvis viser vores erfaringer, at medarbejdere meget gerne bidrager med viden og konkrete idéer til, hvor vi kan gøre en grøn forskel, siger Jesper Lambert Nielsen, leder af Grøn omstilling og Klima i Region Sjælland.
Klimaplan 2023-2024 opstiller følgende målsætninger for virksomheden:
Andre læser også