AVIZ

Regeringen har tillid til at nødhjælp til Gaza ender rette sted

78th UNGA General Debate at UN HQ in New York

– Situationen i Palæstina er dybt tragisk. Der er utroligt mange uskyldige ofre, og derfor har vi besluttet, at vi vil give foreløbigt 50 millioner kroner i akut nødhjælp, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S).

Efter Hamas’ angreb den 7. oktober satte regeringen al udviklingsstøtte til de palæstinensiske områder i bero. Det skete for at sikre, at midlerne ikke direkte eller indirekte går til Hamas.

Den nye donation adskiller sig fra udviklingsstøtten ved at gå direkte til FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) og den Internationale Røde Kors Komités (IRC) arbejde i Gaza.

Dan Jørgensen frygter ikke, at de nye midler kan ende med at gå til Hamas, der er på EU’s terrorliste.

– Vi har tiltro til, at det er organisationer, der kan finde ud af at agere i et sådant krydsfelt, og som har en ting for øje, og det er at hjælpe de uskyldige civile mennesker, der befinder sig i en forfærdelig situation, siger han.

Efter at statsminister Mette Frederiksen (S) umiddelbart efter Hamas’ angreb erklærede en meget klar støtte til Israel, har regeringens udenrigspolitiske linje været genstand for debat.

Enhedslisten har onsdag indkaldt statsministeren og udenrigsministeren i hastesamråd for at redegøre for regeringens position i sagen, og hvordan man vil arbejde for at sikre overholdelse af menneskerettigheder i Gaza.

For Dan Jørgensen er der ingen modsætning, mellem at regeringen har udtalt stærk støtte til Israel, samtidig med at man har menneskerettigheder og civile hensyn i Gaza for øje.

– Jeg synes bestemt sagtens, at man både kan mene, at Israel selvfølgelig har ret til at forsvare sig efter en meget voldsom og vild aggression mod deres land, samtidig med at man jo selvfølgelig skal hjælpe de civile mennesker, der er uskyldige ofre i den her konflikt, siger han.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere