– 2022 var det sjette år i træk, hvor vi ser flere lande med demokratiske tilbageskridt end med fremskridt, siger Michael Runey, som er ansat i tænketanken og har været med til at at skrive rapporten.
– Vi ser også tilbagegang i demokratier i Europa, Nordamerika og Asien som historisk set har præsteret godt, siger han.
Blandt de mange problemer er dårligt gennemførte valg, svækket ytringsfrihed og manglende uafhængighed hos domstolene.
Ikke overraskende peger rapporten på Rusland, som et af tre autokratiske regimer på det europæiske kontinent. De to andre er Belarus og Aserbajdsjan, der ligger på grænsen mellem Europa og Asien.
Men også i vesteuropæiske lande som Østrig, Holland, Portugal, Storbritannien og Sverige er der tilbagegang på nogle områder.
Sverige ligger fortsat i toppen på listen over verdens relativt set mest velfungerende demokratier. Men på området som kaldes “deltagelse” har svenskerne siden 2017 været i stadig tilbagegang – fra en førsteplads i 2017 til en trettendeplads i dag.
“Deltagelse” henviser til borgernes engagement i forskellige demokratiske udtryksformer.
I Sverige er der blevet færre medlemmer af politiske partier, af foreninger og fagforeninger.
Polen, Ungarn, Indien, Brasilien og USA er ramt af en mere alvorlig form for overlagt svækkelse af demokratiet, ifølge den nye rapporten.
– Polarisering og svækkede rettigheder illustrerer, at truslerne vedvarer, skriver IDEA.
Tænketanken nævnet også, at amerikanerne har mistet den nationale ret til selvbestemt abort.
Coronaepidemi, klimaforandringer og kriser i forbindelser med stadigt dyrere leveomkostninger nævnes som udfordringer, som verdens demokratier har måttet håndtere i senere år.
– Hvis folk ikke har indtrykket af, at udfordringerne kan håndteres, så kan det svække tilliden til demokratiet og til de demokratiske institutioner, hedder det i rapporten.
Perioden på seks år med demokratisk tilbagegang på verdensplan er den længste siden midten af 1970’erne ifølge IDEA.
/ritzau/TT
Andre læser også