AVIZ

Von der Leyen besøger Kyiv for at tale om ukrainsk EU-optagelse

BOSNIA-EU-POLITICS-DIPLOMACY

Det bekræfter hun på det sociale medie X – tidligere Twitter.

– Godt at være tilbage i Kyiv til mit sjette besøg i krigstid, skriver hun.

– Jeg er her for at tale om Ukraines vej til optagelse i EU.

Også økonomisk støtte og krigen mod Rusland er blandt de emner, der skal diskuteres.

Det siger hun i opslaget, som er ledsaget af et billede af hende med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, på en togstation.

Hun skal ifølge et ukrainsk parlamentsmedlem også tale til parlamentet.

Besøget kommer, forud for at Kommissionen næste uge ventes at præsentere en rapport, hvori det blandt andet skal bedømmes, hvilke fremskridt Ukraine gør i forbindelse med sin ansøgning om EU-medlemskab.

Ukraines ansøgning om EU-medlemskab kom 28. februar 2022. Det var, fire dage efter at Rusland havde invaderet landet.

Ved et topmøde i december ventes EU’s 27 medlemslande at beslutte, om Ukraine skal have lov til at begynde formelle forhandlinger om et medlemskab. Det vil kræve enstemmig opbakning fra EU-landene.

Torsdag sagde den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, at hun har tiltro til, at EU vil gå videre med Ukraines ansøgning næste måned.

– Vi ønsker at se Ukraine som et medlem af EU, sagde Baerbock.

– EU skal udvides. Der er den geopolitiske konsekvens af Ruslands angrebskrig mod Ukraine.

Forhandlinger om EU-medlemskab tager typisk flere år og involverer omfattende juridiske, politiske og økonomiske reformer.

I Ukraines tilfælde er sagen dog noget mere kompliceret, da krigen fortsat raser i syd og øst, uden at der umiddelbart er udsigt til en afslutning.

For nylig sagde den øverstbefalende for de ukrainske styrker, general Valerij Zaluzjnyj, at krigen er på vej til at bevæge sig ind i en mere statisk og udmattende fase.

Han advarede om, at den fase kan skabe udfordringer for Ukraine, da Rusland får tid til at genopbygge militær styrke.

Samtidig er der bekymringer om fremtiden for amerikansk militærstøtte til Ukraine. Den støtte er det ukrainske militær meget afhængig af.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere