AVIZ

Prognose giver hver tredje stemme til Montenegros veteran

Montenegro holds presidential elections
Montenegro holds presidential elections (Stevo Vasiljevic/Reuters)

Det viser den første prognose, efter at valgstederne lukkede klokken 20, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der var seks modkandidater til Djukanovic, der er det lille balkanlands længst siddende leder nogensinde. Han var også på forhånd udpeget som valgets favorit.

Hans nærmeste modkandidat ventes at blive tidligere økonomiminister Jakov Milatovic. Han ser ifølge samme prognose ud til at få omkring 28,8 procent af stemmerne.

Dermed ser det ud til, at de to mænd skal ud i en anden og afgørende valgrunde 2. april.

Prognoserne tyder på, at den proserbiske og prorussiske politiker Andrija Mandic må tage til takke med en tredjeplads. Han står til omkring 19 procents opbakning.

Jakov Milatovic, der ser ud til at få næstflest stemmer, er en 37-årig økonom, der er uddannet i Vesten. Han står i spidsen for den stadig mere populære bevægelse Europa Nu.

Præsidentposten er overvejende ceremoniel. Det meste af magten ligger hos landets premierminister.

Ikke desto mindre er den 61-årige Milo Djukanovic en af Montenegros mest indflydelsesrige personer.

Det var ham, der i 2006 brød ud af unionen med Serbien – en union, der udgjorde de sidste rester af Jugoslavien – og sikrede Montenegros uafhængighed.

Det er også i Djukanovics regeringstid, at Montenegro er blevet medlem af Nato, har indledt optagelsesforhandlinger med EU og er rykket længere væk fra den russiske indflydelse, der i højere grad er mærkbar i Serbien.

Djukanovic og hans socialdemokratiske parti, DPS, har også ambitioner om at opnå medlemskab af EU. Det er en drøm, der indtil videre er blevet forpurret af mangel på reformer og en udbredt korruption.

DPS er samtidig gået fra krise til krise siden parlamentsvalget i 2020, hvor partiet også gik tilbage. Til juni skal der igen være parlamentsvalg i landet med de 620.000 indbyggere.

Montenegros valgkommission ventes at have resultatet af første runde af præsidentvalget klar i løbet af mandag.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere