AVIZ

Polens præsident udpeger ny premierminister mandag

BELGIUM-EU-POLITICS-POLAND

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Beslutningen om, hvem der skal lede Polens kommende regering, er truffet på baggrund af valgresultatet efter parlamentsvalget 15. oktober.

Reuters henviser til en udtalelse på det sociale medie X, som er offentliggjort af Marcin Mastalerek, der er chef for præsidentkontoret.

– Efter konsultationer og grundige overvejelser har præsident Andrzej Duda truffet en beslutning angående det såkaldte første skridt (i arbejdet med at udpege en regering, red.). Beslutningen er endelig, skriver Mastalerek.

Det nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed fik flest stemmer ved valget 15. oktober, men mistede sit absolutte flertal i parlamentet.

Der har ikke været udsigt til, at partiet, som har haft regeringsmagten de seneste otte år, ville kunne danne en koalition med et eller flere andre partier.

Tre proeuropæiske partier, som sammen har flertal i parlamentet, har sagt, at de er klar til at danne en regering med Donald Tusk fra den midtersøgende valgkoalition Borgerkoalitionen i spidsen.

Donald Tusk er uden for Polens grænser især kendt for at have været EU-præsident fra 2014 til 2019. Inden sin karriere i EU-systemet var han gennem syv år Polens premierminister.

Det er op til Polens præsident at nominere en premierminister, som derefter skal forsøge at danne regering.

Hvis Tusk bliver udpeget, ventes han at forsøge at danne en regering med koalitionen Den Tredje Vej og partiet Venstrepartiet.

Og får den liberale fløj magten, ventes et stort politisk skifte i Polen væk fra Lov og Retfærdigheds nationalistiske og katolske vision.

Tusk har blandt andet lovet at lempe abortlovgivningen, hvilket ifølge analytikere var med til at sende et rekordhøjt antal kvinder til stemmeurnerne i Polen i oktober.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere