AVIZ

Organisation om vandplaner: Politikerne har sovet i timen

Landmændene gør markerne forårsklar

Rapporten er del af en videnskabelig “second opinion” som er lavet på ønske af Venstre og Landbrug & Fødevarer.

Eksperterne vurderer, at der ikke er behov for mere viden, men vedholdende politik for at nå målene.

Landmændenes organisation Landbrug & Fødevarer er overordnet tilfreds med rapportens konklusioner, men vandplanerne skal rettes. Det siger viceformand i organisationen, Thor Gunnar Kofoed, i en pressemeddelelse.

– Vi er samlet set meget tilfredse med ekspertpanelets arbejde. Rapporten bekræfter flere af vores kritikpunkter af det faglige grundlag, som vandplanerne er baseret på i Danmark.

– I første omgang bør myndighederne rette forkert fastsatte reduktionsmål, så vi arbejder ud fra et korrekt grundlag, siger han.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening bør diskussionen om spildevand dog ikke ændre noget i vandplanerne.

– Politikerne har sovet i timen og undladt at gribe ind overfor landbrugets forurening af kvælstof, selv om det har været kendt i årtier, at det er nødvendigt, siger præsident i foreningen, Maria Reumert Gjerding, i en pressemeddelelse.

Hun henviser til, at størstedelen af kvælstofudledningen kommer fra landbrugets dyrkning af marker.

Landbruget bærer også hovedansvaret ifølge SF’s miljø- og landbrugsordfører, Carl Valentin.

– Situationen er meget alvorlig, og landbruget har hovedansvaret.

– På grund af landbrugslobbyen og højrefløjen, så har vi nu spildt nogle år, hvor vi har ventet på at få bekræftet de her ting, siger han til Ritzau.

Evalueringen indgår som andet led i en videnskabelig second opinion, der blev iværksat som del af den politiske aftale om vandmiljøplanen fra 2021.

Rapporten, som var det første led, blev udarbejdet af konsulentvirksomhederne Cowi og Niras under medvirken af Aalborg Universitet og uafhængige fagfolk.

Second opinion har til formål at kontrollere, om modeller og beregninger af, hvor meget kvælstof der skal fjernes fra havmiljøet.

I den forbindelse har ekspertholdet vurderet, at de danske modeller er “eksemplariske”.

Det er nu op til regeringen at lave en ny prognose for udledningen af kvælstof. Til indsatsen er der afsat 29 millioner kroner.

/ritzau/

Andre læser også