AVIZ

Ny kommission skal løse krisen i sundhedsvæsenet

Pressemøde i Statsministeriet om fremtidens sundhedsvæsen
Pressemøde i Statsministeriet om fremtidens sundhedsvæsen (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Derfor nedsætter regeringen endnu en ny kommission, der skal komme med forslag til et nyt sundhedsvæsen, som blandt andet er tættere på borgernes hjem, og hvor patientforløbet samles hos færre aktører.

Det fremgår af et kommissorium, som fremlægges tirsdag i Statsministeriet, hvor der er pressemøde.

– Vi skal bane vejen for fremtidens sundhedsvæsen. Vi kommer til at se fordomsfrit på strukturen i sundhedsvæsenet og træffe de nødvendige beslutninger for at skabe et sundhedsvæsen i verdensklasse, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Ved siden af kommissionen arbejder to andre, som skal se på, hvordan der sikres bedre løn- og arbejdsvilkår for personalet, og hvordan der kommer mere personale.

Den nye kommission skal se på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud, efter at regeringen har udskudt en omorganisering.

I regeringsgrundlaget står der, at der skal “sikres mere personale, bedre arbejdsmiljø og mere tid til kerneopgaven”.

Statsministeren fremhæver fire ting, som bliver afgørende for eksperterne at se på.

Ventelister skal nedbringes, der er udfordringer i psykiatrien, og der mangler medarbejdere. Og endelig skal kommissionen se på, hvordan sundhedsvæsenet skal indrettes langsigtet.

Den skal komme med anbefalinger i foråret 2024, så lovgivning kan vedtages i samme folketingssamling.

Der er brug for at tage fat ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der er politisk leder for Moderaterne.

– Man skal forandre for at forbedre, og det er vi ikke bange for i regeringen.

– Tingene skal nok holde vores tid ud, men status quo vil føles som tilbagegang for den næste generation, siger Løkke.

Kommissionen består af sundhedsfaglige personer, og hverken kommunerne eller regionerne, som driver en stor del af sundhedsvæsenet, indgår.

Formand bliver Jesper Fisker, der er topchef i Kræftens Bekæmpelse og tidligere departementschef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere