AVIZ

Norge køber seks Seahawk-helikoptere for milliardbeløb

- (Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix)
- (Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix)

Det oplyser landets forsvarsminister, Bjørn Arild Gram, ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Helikopterne, der forventes leveret mellem 2025 og 2027, skal bruges til at styrke landets tilstedeværelse i Norden, lyder det.

– Det vil styrke vores nationale kontrol, militærets beredskab og vores tilstedeværelse i de nordlige områder, siger han.

Norge, som deler grænse med Rusland, er ansvarlig for at overvåge to millioner kvadratkilometer hav, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Norge havde indtil sidste år en bestilling liggende på en anden type helikopter, nemlig NH-90. Men den endte sidste år med at blive droppet.

Landet krævede samtidig fem milliarder norske kroner tilbagebetalt på grund af påståede mangler ved helikopterne. Sådan lød meldingen fra forsvarsministeren i juni sidste år.

Norge oplevede flere forsinkelser ved leveringen samt tidskrævende vedligeholdelse, der gjorde dem ekstremt dyre i drift.

Helikopterne blev bestilt hos selskabet NHI for over 20 år siden til levering fra 2005 til 2008. Men Norge manglede i juni forsat at få leveret den sidste af de 14 helikoptere, der blev bestilt.

Aftenposten skrev i 2019, at en flyvetime med NH-90 kostede cirka 200.000 danske kroner, mens Seahawks kostede 30.000 kroner.

Danmark har brugt Seahawk-helikoptere siden 2016.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere