AVIZ

Nordkoreas fejlslagne satellit er efterretningssejr for Sydkorea

(Uncredited/Ritzau Scanpix)
(Uncredited/Ritzau Scanpix)

Det skriver mediet Bloomberg.

Fredag offentliggjorde Sydkorea billeder af den 14,5 meter lange raket, der kort tid efter sin opsendelse fejlsluttede og efterfølgende styrtede ned.

De to dele, Sydkorea er lykkedes med at bjærge, stammer ifølge Bloomberg sandsynligvis fra rakettens andet trin, der ikke formåede at antænde.

Nordkorea har hævdet, at andet rakettrin var bygget på en ny motor, og at fejlslutningen muligvis skyldtes den “ustabile natur af det brændstof, der blev brugt”.

Men Sydkoreas opdagelse kommer sandsynligvis ifølge Bloomberg til at give et fingerpeg om Nordkoreas færdigheder i motordesign.

Samtidig kan den måske komme med ledetråde om de komponenter fra udlandet, der har fundet vej til den autoritære leder Kim Jong-uns regime trods internationale sanktioner.

– Hvem som helst med adgang til raketdelen og en god forståelse for raketter burde være i stand til at udlede teknisk data, præstationsdata samt Nordkoreas produktionsfærdigheder, siger Markus Schiller, en luftfartsingeniør og rådgiver, til Bloomberg.

Rakettens første trin er mistænkt for at have brugt en type motor, som også bruges i de interkontinentale ballistiske missiler, som Nordkorea ifølge Bloomberg har designet med henblik på at levere atomsprænghoveder til det amerikanske fastland.

Satellitopsendelsen i slutningen af maj fik Japan til at beordre borgere til beskyttelsesrum og Sydkoreas hovedstad, Seoul, til at sætte luftsirenerne i gang.

Opsendelsen blev nemlig i første omgang rapporteret som en mulig missilaffyring.

Satellitten styrtede ifølge Nordkorea selv ned i Det Gule Hav. Det er den vandmasse, som adskiller den koreanske halvø og Kina. Den indre del af Seoul ligger bare godt 30 kilometer fra kysten til Det Gule Hav.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere