AVIZ

Nordkoreansk leder bekræfter opsendelse af Hwasong 18-missil

NKOREA-MILITARY-MISSILE

Det fortæller Nordkoreas leder, Kim Jong-un, ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Missilaffyringen skal ses som en kraftig advarsel, siger Kim Jong-un, hvis ærkefjender er USA og Sydkorea.

Både de to lande og Japan var hurtigt ude og fordømme missilaffyringen natten til mandag, efter at den japanske kystvagt og den sydkoreanske hær var de første enheder til at berette om affyringen.

Hwasong 18 er det første nordkoreansk udviklede ballistiske missil, som kan bruge fast brændstof i stedet for flydende.

Nordkorea bryster sig af, at missilet kan bære atomsprænghoveder og ramme mål op til 15.000 kilometer væk. Den radius indebærer naturligvis Sydkorea, som er landets nabo mod syd, men også hele USA’s territorium.

Hwasong 18 blev præsenteret tidligere på året til et militæroptog 8. februar, hvor landet fejrer stiftelsen af den nordkoreanske hær.

Siden er den blevet testet tre gange – én gang i april, én gang i juli og altså seneste natten til mandag.

Hverken Japan eller Sydkorea er medlemmer af den vestlige forsvarsalliance Nato. Begge har dog et tæt samarbejde med alliancen og særligt USA.

USA har soldater udstationeret flere steder i Sydkorea og udfører af og til flådeøvelser med landet til stor frustration for Sydkoreas nordlige nabo. Nordkorea reagerer ofte på militærøvelserne med prøveaffyringer og trusler om atomkrig.

Sydkorea og Nordkorea lå i åben krig mellem 1950 og 1953, hvor de to indgik en våbenhvile. Den er aldrig formaliseret som en fredsaftale, hvorfor de to lande formelt set stadig er i krig.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere